Venecuela skida pet nula sa novčanica

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro najavio je da će Venecuela uskoro skinuti pet nula sa svoje valute bolivar.
Ovakav potez dolazi u trenutku kada Međunarodni monetarni fond upozorava da bi inflacija u ovoj zemlji mogla da dostigne milion procenata ove godine.
 
"Dvadesetog avgusta počinje plan ekonomskog oporavka sa monetarnom konverzijom od pet nula manje", rekao je Maduro na sastanku svog kabineta.
 
Prvobitno je predsednik najavio štampanje novih novčanica sa tri nule manje, što je trebalo da stupi na snagu 4. avgusta. Puštanje nove novčanice već je jednom bilo odloženo, trebalo je da izađe 4. juna, na zahtev centralne banke. 
 
Prema Maduru, mere koje je najavio imaju za cilj da "olakšaju finansijske transakcije" i zaštite domaću valutu bolivar. 
 
"Pet nula manje da bismo imali novi stabilni finansijski i monetarni sistem", rekao je venecuelanski šef države. 
 
Maduro smatra da su ekonomska kriza i hiperinflacija u njegovoj zemlji posledica "ekonomskog rata" koji vode venecuelanska desnica i SAD da bi njega svrgnuli s vlasti. 
  • B

    26.07.2018 15:53
    Amateri
    Diletanti, amateri. Treba kod nas da dodju na praksu. Kod nas su skidali 6 nula svake nedelje.
    Bila se pojavila potpuno nova literarna forma - pisanje cekova. Trebalo je napisati petstotinaosamdesetsestmilijarditristacetrdesetdevetmilionadvestadevedesetsedamhiljada... (sve tako spojeno) dinara. Kad su kupci pisali iznos, brizni trgovci su im stajali nad glavom i govorili "jos tri nule... jos tri nule... jos tri nule".
    Ali nema veze, to je bila "nasa Srbija" i "nas" Sloba, nisu to ili neki odvratni fuj demokrate ili autonomasi. Tim parama smo finansirali rat u kojem nismo ucestvovali, mada je vojna policija svake noci privodila "dobrovoljce". Al' hajde ti to objasni novokomponovanim patriJotama.
    Jos uvek imam oko dve hiljade milijardi dinara, za svaki slucaj...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.