Gradnja mosta Pelješac u Hrvatskoj pokrenula pitanje granica sa BiH, preti se tužbama

U Hrvatskoj danas počinje gradnja mosta Pelješac, čijoj su se izgradnji protivili, pre svega, bošnjački političari u BiH koji su tražili obustavu gradnje dok se ne utvrdi morska granična linija i omogući pristup BiH otvorenom moru.
Gradnja mosta Pelješac u Hrvatskoj pokrenula pitanje granica sa BiH, preti se tužbama
Foto: Pixabay
Lokalni mediji u BiH preneli su da bi predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović mogao da podnese tužbu protiv Hrvatske Međunarodnom sudu za pravo mora u Hamburgu - mada se on sam do ponedeljka nije oglasio.
 
U Stonu će danas predstavnici "Hrvatskih cesta" predstavništvu "Čajna roud end bridž korporejšen" predati svu potrebnu dokumentaciju, otvoriće se dnevnik radova i biće potpisan zapisnik o uvođenju kineskog konzorcijuma u posao.
 
Početak gradnje Pelješkog mosta se, kako piše Hina, uklopila u predizbornu kampanju u BiH i služi uglavnom za međubošnjačke političke obračune i licitiranje o tome ko je nacionalni izdajnik, a ko istinski rodoljub.
 
Najglasniji su čelnici opozicionih stranaka, a na meti im je, uz Hrvatsku, uglavnom vladajuća Stranka demokratske akcije (SDA), iz koje su trenutni predsedavajući Predsedništva BiH i predsedavajući Veća ministara Denis Zvizdić.
 
Verbalnu paljbu na aktuelnu vlast prvi je osuo predsednik stranke Demokratskog fronta (DF) Željko Komšić i kandidat za člana Predsedništva BiH, koji je optužio članove Predsedništva BiH i Zvizdića za izdaju i ugrožavanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH, zbog, kako tvrdi, popustljivog odnosa prema Hrvatskoj u odnosu na projekat Pelješkog mosta.
 
Stranke koje okupljaju pretežno bošnjačko biračko telo protive se gradnji Pelješkog mosta jer smatraju da bi on mogao da spreči ulazak većim plovilima u Neumski zaliv, ali i da ugrozi pristup BiH otvorenom moru.
 
Evropska unija projekat sufinansira sa 357 miliona evra, odnosno sa 85 posto prihvatljivih troškova.
 
Ukupna vrednost projekta premašuje 526 miliona evra, od čega su prihvatljivi troškovi malo veći od 420 miliona evra.
  • N.Sad

    31.07.2018 09:14
    Tuzba hahaha, pa zar ne treba svoju teritoriju braniti svim stedstvima? Oni izgrade most i sprece izlaz na otvoreno more a vi tuzakajte godinama bez resenja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.