Vrtići u Berlinu od juče besplatni

Vrtići u Berlinu su od juče besplatni.
Vrtići u Berlinu od juče besplatni
Foto: Pixabay
Iako Nemačka nema ni približno takve demografske probleme kao Srbija, u Berlinu su ipak odlučili da roditelji čija deca idu u gradske vrtiće više za to ne moraju da plaćaju ni cent.
 
Ova mera je najavljena prošlog meseca, a na snagu je stupila juče. 
 
Kako je pojasnila berlinska senatorka za porodična pitanja Sandra Scheeres, "vrtići su obrazovne ustanove, a obrazovanje mora biti organizovano bez plaćanja taksa".
 
Vrtići su besplatni u otprilike trećini nemačkih saveznih pokrajina. Krajnji cilj je potpuno ukidanje plaćanja vrtića u Nemačkoj. 
  • Kole

    02.08.2018 11:46
    Opa
    Sta je besplatno gde to ovde ?
  • Profa

    02.08.2018 10:30
    Isto vazi i za fakultet
    Tako su uvodili i besplatno skolovanje na drzavnim fakultetima i mislim da je jos samo Bavarska naplacuje nesto malo, ali i oni ce da ukinu skolarine.
    Ali, tamo nema 10 rokova na faksu, imas jedan na kraju semestra, gde u tri nedelje polazes sve ispite iz tog semestra.
    I, takodje, ako padnes 3 puta na istom ispitu, ispisan si sa faksa i ne mozes to vise da studiras. Jednostavno, nije to za tebe.
  • Mikula

    02.08.2018 08:59
    Vrtic-Trtic
    Nisu besplatni nego grad placa ceo iznos boravka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet