Letelica NASA prići će bliže Suncu nego ikad ranije

Nova svemirska letelica NASA, veličine automobila, danas će krenuti na svoje putovanje u centar Sunčevog sistema i prići Suncu bliže nego što je to uspela ijedna druga letelica.
Letelica NASA prići će bliže Suncu nego ikad ranije
Foto: Pixabay
Predviđeno je da letelica "Parker Solar Probe" stigne do 6,5 miliona kilometara udaljenosti od Sunca, što je bliže nego što je bilo koja letelica uspela.
 
NASA je dugo želela da pošalje vozilo u Sunčevu atmosferu, ali takva misija smatrala se nemogućom. Prostor kojim će se kretati Parker Solar Probe, poznat kao korona, ispunjen je sitnim česticama čija temperatura može dostići više od tri miliona stepeni Farenhajta.
 
Sunčeva korona je 300 puta toplija od površine Sunca. Svaki predmet koji se nađe u ovom području mora imati sofisticiranu zaštitu kako se ne bi istopio.
 
Zahvaljujući unapređenju proizvodnje ugljenika i drugih ključnih oblasti inženjeringa, NASA je uspela da kreira vozilo s najsavremenijim toplotnim štitom i drugim ključnim sistemima hlađenja. Rezultat toga jeste da će Parker Solar Probe ostati na sobnoj temperaturi na jednom od najtoplijih mesta Sunčevog sistema.
  • Astronauticar

    10.08.2018 13:44
    Sramota! Opet su nas Amerikanci prestigli u svemirskom programu. Nadam se da Predsednik prati ova desavanja i da ce kosmodrom biti zavrsen u najkracem roku.
  • Zoran

    10.08.2018 11:03
    Bravo NASA .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet