Proizvodnja halogenih sijalica zabranjena od 1. septembra

Evropska direktiva prema kojoj prestaju da se proizvode halogene sijalice, a zamenjuje ih LED rasveta, stupa na snagu početkom septembra.
Proizvodnja halogenih sijalica zabranjena od 1. septembra
Foto: Pixabay
Direktiva je trebalo da bude buvedena još pre dve godine, ali zbog visoke cene LED rasvete to je odloženo. Trgovci će halogenu rasvetu moći da prodaju do isteka zaliha. 
 
Evropska unija ranije je zabranila sijalice sa žarnom niti, a sada su na red došle i halogene sijalice. LED rasveta po mnogim stručnjacima je bolja od halogene.
 
Na primer, iako halogene lampe traju znatno duže od tradicionalnih volfram sijalica, LED sijalice traju i do 50.000 sati. Tipična halogena sijalica ima vek trajanja oko 2.000 do 8.000 sati, a LED se može očekivati da će trajati između 30.000 - 50.000 sati.
 
Moderna LED sijalica efikasnija je od halogene i tako što joj je potrebno manje energije za pokretanje. LED sijalica svoju više cenu naspram halogene opravdava smanjenjem troškova energije tokom veka trajanja. LED sijalice su sigurnije, jer ne generišu mnogo toplote, a takođe su i izdržljivije. 
  • @ Pera

    21.08.2018 11:15
    Svuda je tako
    Samo da se nadovezem na Vas komentar, posto sam imao iskustva sa LED i drugom rasvetom u inostranstvu: svuda je tako kako ste napisali, ili mozda malo bolje nego u Srbiji, ali mnogo ispod proizvodjackih hvalisanja, sto se tice LED rasvete. Nakon nekog vremena LED vise ne daje onoliko svetla koliko je u specifikaciji, oslabi i na kraju crkne.
    Stare, dobre sijalice sa vlaknom su najmanje podlozne promenama u kvalitetu napajanja, dobro ponose temperaturne promene, promene vlaznosti... Fluo cevi mogu da rade dugo ako je instalacija, tj. pobuda uradjena kako valja (onaj prvobitni sistem pobude, patentiran jos 1937. u Americi je najbolji) i ako se redovno menjaju starteri. Upravo zato sto im je nemoguce promeniti starter, fluo-sijalice crkavaju relativno brzo. Halogene sijalice su ok, najbolja stvar je sto uglavnom rade na 12V.
  • Aleksandar

    21.08.2018 10:53
    Šta će sada ovi pametnjakovići što na tehničkom pregledu teraju ljude da skidaju led sijalice i ksenone!? Sad će hajka na one koji imaju halogenke... Nema registracije dok ne ugradiš ksenon ili led, živi bili, pa videli!
  • Nomad

    21.08.2018 10:47
    @Kako

    Možda Ledogen? :D

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet