Tomislav Merčep deo kazne za ratni zločin služi u banji

Ratni zločinac Tomislav Merčep, ratni pomoćnik ministra unutrašnjih poslova, deo sedmogodišnje zatvorske kazne služi u banji, piše portal Indeks.
Merčep je po komandnoj odgovornosti osuđen zbog ratnog zločina nad srpskim civilima na području Zagreba, Pakraca i Kutine, krajem 1991, odnosno za ubistvo 43 civila.  
 
Kako navodi hrvatski portal, osuđeni Merčep trenutno se nalazi u banji Krapinske toplice, 50-tak kilometara udaljenoj od Zagreba, a vreme provedeno u banji računa mu se u odsluženje kazne.  
 
"Zatvoreniku je na osnovu preporuke lekara odobreno lečenje u stacionarnoj medicinskoj ustanovi, s obzirom na to da za sprovođenje potrebnog lečenja ne postoje uslovi u telima zatvorskog sistema. Predviđeno je da lečenje u spoljnoj zdravstvenoj ustanovi traje od 1. avgusta do 15. septembra", rekli su Indeksu u Ministarstvu pravosuđa.  
 
Povlašćeni tretman i mesec i po odmora u banji Merčepu je, navodi Indeks, omogućen uz asistenciju Ministarstva branitelja koje je posredovalo u dogovaranju termina banjskog lečenja. Prema pisanju portala, Merčep je u banji proveo i prošlo leto. Indeksu je to potvrdilo nekoliko svedoka, među ostalim i pravosudni policajac koji je želeo da ostane anoniman, kao i građanin koji je ispričao da je viđao Merčepa u parku ili u kafiću bez pravosudnih policajaca.  
 
Vrhovni sud Hrvatske početkom prošle godine povećao je zatvorsku kaznu Tomislavu Merčepu s pet i po na sedam godina zatvora. Optužnica je teretila Merčepa da kao faktički zapovednik rezervne jedinice MUP-a, poznate kao "merčepovci" i smeštene u Pakračkoj Poljani i na Zagrebačkom velesajmu, nije sprečio njene pripadnike da nezakonito hapse, muče, zlostavljaju i ubijaju civile srpske nacionalnosti. Na taj način su ubijene najmanje 43 osobe među kojima i tri člana porodice Zec iz Zagreba i njihovo 12-godišnje dete. Još se tri osobe vode kao nestale, a šestoro uhapšenih je preživelo mučenje.  
 
Na početku suđenja optužnica je teretila Merčepa da je naredio zločine, ali je kasnije taj deo optužbe izmenjen i ublažen.  
 
Merčep je uhapšen krajem 2010, a zbog ranijeg moždanog udara, odmah je smešten u zatvorsku bolnicu.  
 
I podizanje optužnice sredinom 2011. dočekao je u banji, gde je više puta boravio i tokom suđenja, koje je počelo godinu kasnije. Zbog lošeg zdravstvenog stanja bio mu je ukinut i pritvor u kojem je ponovo završio po izricanju prvostepene osuđujuće presude u maju 2016.    
  • Filipinac

    12.09.2018 14:19
    Filipini
    Tako radi prava drzava! Ugledajte se! I vuk sit I ovce na broju.
  • Ovo

    12.09.2018 14:15
    Je
    Samo deo zločina njegovih.
    VU, Borovo Naselje, Osijek....
    Kao da se ništa desilo nije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet