Više od polovine Francuza ne smatra SAD pouzdanim saveznikom

Više od polovine Francuza ne smatra više Sjedinjene Američke Države pouzdanim partnerom svoje zemlje, što je za 33 odsto više nepoverljivih nego 2014. godine, pokazuju danas objavljeni rezultati ankete.
Više od polovine Francuza ne smatra SAD pouzdanim saveznikom
Foto: Pixabay
Samo 44 odsto ispitanih reklo je da SAD ostaju za Francusku saveznik od poverenja pod mandatom predsednika Donalda Trampa. Najnovije istraživanje pokazuje da je za 33 odsto opao broj Francuza koji smatraju SAD saveznikom kome se može verovati, u poređenju sa sličnom anketom sprovedenom maja 2014. kada je u Beloj kući bio Barak Obama.
 
U najnovijoj anketi, oko 54 odsto reklo je da ima veoma loše mišljenje o Trampu, dok je svega 17 odsto ispitanika iznelo pozitivno mišljenje o njenu.
 
Jedina grupa koja je izrazila pozitivnije mišljenje o Trampu su pristalice krajnje desničarske francuske stranke Marin Le Pen, Nacionalno okupljanje - nekadašnji Nacionalni front - sa 42 odsto njih koji podržavaju Trampa.
 
Zbog Trampovih kaznenih trgovinskih carina, 78 odsto ispitanika reklo je da su SAD loše po privredni rast Francuske, dok zbog Trampove odluke da povuče SAD iz Pariskog sporazuma o klimi Francuzi Ameriku sada više vide kao neprijatelja nego kao saveznika u borbi protiv klimatskih promena.
 
Mišljenja se razlikuju od generacije do generacije, pri čemu su najstariji najveći pesimisti u pogledu savezništva sa SAD.
  • kimi

    13.09.2018 02:55
    Cekaj sad jel u pitanju Tramp ili Amerika?
    Ako je u pitanju Tramp onda je propaganda ,isto kao i sa Orbanom.

    Ako je u pitanju Amerika e onda to je vec nesto drugo , i 100% bih se slozio sa njima, ali tu se postavlja pitanje koliko zapravo Francuza ima u Francuskoj? I ko su ti ljudi koji su protiv ,ako razumete sta hocu da kazem..

    U svakom slucaju ako je iskreno ,veoma sam pozitivno iznenadjen.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.