Evropa treba da uvede dan bez automobila

Evropa bi trebalo da uvede dan bez vozila kako bi se ublažilo zagađenje vazduha, predložili su gradonačelnici Pariza i Brisela uoči takvog dana u njihovim gradovima.
Evropa treba da uvede dan bez automobila
Foto: Pixabay
Poziv je upućen u obliku zajedničkog saopštenja pariske gradonačelnice En Idalgo i briselskog kolege Filipea Klozea. Oni su upozorili na "hitnost klimatskih pitanja i zdravstvene efekte zagađenja".
 
U oba glavna grada danas nema vožnje automobilima u okviru Dana evropske baštine 2018, vikenda kulturnih događaja koji se održavaju svake godine u zemljama Unije.
 
U celom Parizu će od 11 do 18 časova biti zabranjeno kretanje automobila. Parižani su u tom periodu pozvani da ostave automobile, motore i električna vozila, i da umesto toga voze bicikl, rolere ili koriste gradski prevoz. Pariska policija najavila je oštre kontrole, a onima koji se ne budu pridržavali propisa preti kazna do 135 evra. Gradski autobusi i taksi vozila neće smeti da voze brže od 30 kilometara na čas.
 
Čuvena Jelisejska polja će biti pretvorena u pešačku zonu, a neke zone pod sloganom "Pariz diše" (Paris Respire) biće potpuno zatvorene za sav saobraćaj, među njima su šume na istočnom i zapadnom obodu Pariza Bulonjska i šuma Vensen.
 
U Parizu je gradska uprava objavila da će od 7. oktobra u šest područja u centru grada biti zabranjen saobraćaj svake prve nedelju u mesecu.
 
Između 2017. i 2018. promet automobila u centru Pariza smanjio se šest odsto što je u odgovarajućoj meri smanjilo i zagađenje vazduha, navela je gradska uprava.
  • novosadjanka

    17.09.2018 11:20
    Parzianke mogu da idu na porodjaj taksijem koji posle refundira drzava bajo moj ;) Porodila sam se u Parizu
  • Kokakole

    16.09.2018 10:40
    Aj nemoj patetisati i biti glup. Nisu moroni da ne misle na hitne situacije.
  • Zivan

    16.09.2018 08:17
    Parižani za uzor!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet