Radnici koji u Kataru grade stadion za SP ne dobijaju plate i ne mogu da napuste zemlju

Kompanija koja gradi stadion u Kataru na kojem će se igrati utakmice Svetskog fudbalskog prvenstva 2022. godine ne plaća svoje radnike, zbog čega su oni ostali bespomoćni hiljadama kilometara od kuće, objavio je "Amnesti internešenel".
Firma "Merkjuri MENA" nije isplatila više hiljada dolara zarada i beneficija, navodi se u izveštaju organizacije čije je sedište u Londonu.
 
"Amnesti" navodi da najmanje 78 radnika iz Nepala, Indije i Filipina nije primilo plate od februara 2016. godine i da im se u proseku duguje 2.000 dolara. Za neke je to višemesečna zarada. U nekim slučajevima to je uništilo živote ljudi, jer su posle višegodišnjeg rada u Kataru zapali u dugove.
 
Pojedini radnici iz Nepala kažu da su morali da ispišu decu iz škola i prodaju zemlju da bi vratili dugove.
 
"Ukoliko osigura da oni dobiju zarade koje im se duguju, Katar može da pomogne ovim radnicima migrantima da ponovo izgrade svoje živote", izjavio je Stiv Kokburn, "Amnestijev" direktor za globalna pitanja.
 
On tvrdi da je kompanija "Merkjuri MENA" iskoristila katarski sistem "kafala", koji sprečava radnike da promene posao ili napuste zemlju bez dozvole svog šefa. Radnici koji nisu primili plate na kraju dobijaju dozvole da napuste zemlju, pod uslovom da sami to plate.
 
Svetska fudbalska organizacija (FIFA) optužila je "Amnesti" da "dovodi u zabludu" i da ova situacija nije povezana sa takmičenjem koje će se održati 2022. godine.
  • Prle

    26.09.2018 14:35
    Opa
    Pisete o zemljama u kojim sirotinja Nema Nikakva prava u kojima postoje robovi i dan danas! Sta to vi ocekujete kakva prava od koga od onih sto zive u zlatu sto misle da su oni dati da muce i izrabljuju cele narode???? Nek ih sruse pobiju i zavrse svoje golgote u tim UAE Katar Kuvajti itd itd dokle misle biti robovi?????
  • Onako

    26.09.2018 12:27
    U srbistanu isto ne dobijes platu , isto se zaduzis . jedino szto si vec kuci.
  • pera

    26.09.2018 11:28
    sjaj i beda holivuda.
    neko lomi kicmu da napravi stadion, a nema decu da nahrani dok drugi koji su imali vise srece u zivotu sede na tom stadionu i gledaju trece koji su imali jos vise srece da im posao bude sutanje lopte na livadi i da ih za to posipaju zlatom.
    jadno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet