Najgori rezultat saveznika Merkelove u Bavarskoj

Hrišćansko-socijalna unija (CSU), bavarska sestrinska stranka demohrišćana nemačke kancelarke Angele Merkel, zabeležila je najgori rezultat na pokrajinskim izborima u Bavarskoj od 1950. godine.
Rojters prenosi da su glasovi CSU otišli ultradesnici što je korak unazad koji bi nosio rizik širenja podela unutar aktuelne nemačke vlade sklone krizama.
 
Navodi se da je, prema izlaznim anketama koje je objavila nemačka državna televizija ARD, CSU osvojila 35,5 odsto glasova i time izgubila apsolutnu većinu u pokrajinskom parlamentu tek po drugi put od 1962, što je ishod koji će sigurno podstaći unutarstranačke borbe u stranci koja po oceni Rojtersa već predstavlja teškog partnera za Merkelovu u Berlinu.
 
Na drugom mestu prema izlaznim anketama je ultradesničarska Alternativa za Nemačku (AfD) sa oko 19 odsto glasova. Ta stranka prvi put ulazi u bavarski parlament. Socijaldemorkate, stranka levog centra, koja je mlađi partner u koaliciji Merkelove, osvojili su oko svega 10 odsto glasova.
 
Rojters navodi da to znači da će CSU morati da formira koalicionu vladu, što je po oceni agencije poniženje za stranku koja je navikla da vlada sama. "Ovo je gorak dan za CSU", rekao je generalni sekretar stranke Markus Blume. 
  • Sexy Free

    15.10.2018 07:51
    Srpski scenario
    DS pa
    DS + SPS pa
    SPS + SNS pa.....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.