Verovatno neizbežna propast dogovora o Bregzitu

Severnoirska Demokratska unionistička partija (DUP) od čije podrške zavisi vlada britanske premijerke Tereze Mej, veruje da je propast dogovora o Bregzitu "verovatno neizbežna", izjavio je danas portparol te stranke za pitanja o Bregzitu Semi Vilson.
Verovatno neizbežna propast dogovora o Bregzitu
Foto: Pixabay
"Kada se uzme u obzir način na koji se EU ponašala i to što su Mej priterali u ćošak, nema dogovora koji trenutno mogu da vidim kao onaj koji će upravljati većinom u parlamentu. Tako da je verovatno neizbežno da ćemo završiti bez dogovora", rekao je Vilson.
 
Kako je AP prethodno izvestio, pregovarač EU za Bregzit Mišel Barnije izjavio je da je u razgovoru koji je u nedelju imao sa britanskim ministrom za Bregzit Dominikom Rabom nije postignut dogovor o otvorenim pitanjima. Barnije je rekao da su, "uprkos intenzivnim naporima, neka ključna pitanja i dalje otvorena" u pregovorima o razlazu EU i Britanije.
 
Barnije se sa britanskim pregovaračem za Bregzit Dominikom Rabom sastao u Briselu.
 
Razgovor je izazvao glasine da se bliži postizanje sporazuma o dogovoru o Bregzitu, ali je Barnije rekao da je budućnost granice na irskom ostrvu i dalje ozbiljna prepreka. Prema njegovim rečima, izbegavanje čvrste granice između Republike Irske i Severne Irske, koja pripada Ujedinjenom Kraljevstvu, jedno je od nerešenih pitanja.
 
Briselski sajt politico.eu javio je pre toga, pozivajući se na troje diplomata EU, da su pregovarači u Briselu postigli dogovor o sporazumu o izlasku Britanije iz EU, koji bi obezbedio bezbedan izlazak zemlje iz bloka, uz postojanje tranzicionog perioda kako bi se sprečili ekonomski šokovi.
 
Rojters je, međutim, kasnije objavio, pozivajući se na dvoje diplomata EU, da je ambasadorima 27 država članica EU rečeno da još nije postignut dogovor sa Britanijom o uslovima izlaska te zemlje iz bloka.
  • Odlicno

    15.10.2018 16:06
    Jedva cekam da im uvedu vize za citavu EU pa da cekaju u redu na londonskoj kisi ispred ambasade Rumunije.
  • Nikola

    15.10.2018 12:12
    Mrš UK
    Najljigavija nacija, odlazi a hteli sve prednosti jedinstvenog EU tržišta a sve što im ne odgovara da ne važi za njih. Nema lepog razvoda očigledno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.