EU priprema scenario "bez dogovora" za Bregzit

Lideri zemlja EU sastaće se danas na samitu u Briselu da bi još jednom procenili situaciju i napredak oko pregovora o izlasku Velike Britanije iz EU.
EU priprema scenario "bez dogovora" za Bregzit
Foto: Pixabay
Iako je samit najavljivan kao "trenutak istine" koji bi prethodio novembarskoj finalizaciji sporazuma o razdruživanju, iz Brisela poručuju da ipak "nisu tu gde su želeli da budu".
 
Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je u svom pozivu EU liderima najavio da će prva tema dvodnevnog samita EU lidera u sredu uveče biti pitanje Bregizta. Planirano je da se prvi deo večeri posveti prezentaciji britanske premijerke Tereze Mej o tome kakva je trenutna pozicija Londona u pregovorima i o tome kako ih nastaviti.
 
Tereza Mej bi zatim trebalo da napusti Evropski savet, ostavljajući 27 lidera zemlja članica da razgovaraju o EU pozicijama u nastavku pregovora, ali i opcijama u slučaju da se dogovor o razlazu sa Velikom Britanijom ne postigne u očekivanom periodu.
 
"Želeli smo maksimalan napredak i rezultate koji bi doveli do dogovora u oktobru. Kako stvari stoje danas, pokazalo se da je komplikovanije nego što su neki možda očekivali. Ipak, trebalo bi da ostanemo nade i odlučne, pošto postoji dobra volja da nastavimo ove razgovore sa obe strane. Ali istovremeno, odgovorni kao i mi, moramo pripremiti EU za scenario bez dogovora, što je verovatnije nego ikad ranije", poručio je Tusk.
 
On je dodao da činjenica da se EU priprema za scenario "bez dogovora" ne sme uticati na to da se ne ulože svi napori da se dođe do najboljeg dogovora za sve strane.
 
On je za drugi dan samita najavio vraćanje uobičajenom dnevnom redu Evropskog saveta koji će početi razgovorima sa predsednikom Evropskog parlamenta, kao i premijerom Austrije, zemlje koja predsedava EU do kraja godine. Teme drugog dana samita EU lidera biće migracije, unutrašnja bezbednost, spoljni poslovi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.