Većina nemačkih penzionera radi zbog druženja, ne zbog para

Gotovo 90 odsto nemačkih penzionera koji rade i nakon odlaska u penziju rade iz socijalnih i ličnih motiva, a ne finansijskih, proizlazi iz studije Instituta za istraživanje tržišta rada (IAB).
Većina nemačkih penzionera radi zbog druženja, ne zbog para
Foto: Pixabay
"Devedeset odsto penzionera koji su zaposleni i nakon odlaska u penziju uživa u svom poslu i traže kontakt s kolegama", proizlazi iz studije Instituta koji radi u sklopu Savezne agencije za zapošljavanje.
 
Istovremeno preko 50 odsto ispitanih navodi i finansijske razloge za ostanak u radnom odnosu i nakon odlaska u penziju.
 
Spremnost na rad i nakon odlaska u penziju povećava se s visinom penzije. Među penzionerima s penzijama nižim od 1.000 evra je 26 odsto žena i 29 odsto muškaraca koji rade i taj procenat je znatno niži od onog koji se beleži kod penzionera s višim penzijama. Među penzionerima s penzijama višim od 2.500 evra broj onih koji rade u proseku je 59 odsto, odnosno znatno viši.
 
U prve tri godine nakon odlaska u penziju u Nemačkoj u nekoj vrsti radnog odnosa ostaje preko četvrtine penzionera.
 
Potencijal za veću radnu aktivnost kod penzionera je još veći. Prema studiji IAB-a, kod 13 odsto penzionerki i 20 odsto penzionera koji ne rade postoji želja za ponovnim stupanjem u radni odnos. 
 
Sve više poslodavaca zbog manjka radne snage zadržava svoje penzionere kao slobodne saradnike i nakon zvaničnog odlaska u penziju.
  • cluffes

    17.10.2018 10:25
    Tamo
    U Nemackoj mozes da podignes uplacene doprinose za PIO.
    Tamo ne kradu od penzionera.
  • pomalo sebicno

    17.10.2018 08:39
    I sta sad? Kome je dosadno neka se bavi nekim hobijem, aktivizmom, neka majstorise ili nek drzi privatne casove npr, ne mora da nikome zauzima radno mesto koje ostaje iza njega.
  • Zivan

    17.10.2018 08:16
    Nije ni trebalo odlaziti u penziju pre 72., 73. godine...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet