SAD daju Rijadu još nekoliko dana da rasvetli nestanak novinara

Američke vlasti saopštile su danas da Saudijskoj Arabiji "daju nekoliko dana" da rasvetli nestanak saudijskog novinara Džamala Kašogija kome se gubi svaki trag 2. oktobra kada je otišao u konzulat svoje zemlje u Istanbulu.
"Treba da im ostavimo još nekoliko dana kako bi sproveli istragu", rekao je šef američke diplomatije Majk Pompeo posle sastanka s predsednikom Donaldom Trampom, po povratku iz posete Rijadu. Pompeo je ponovio da je saudijskim vlastima jasno stavljeno da znanja da SAD veoma ozbiljno shvataju slučaj nestanka novinara, za kojeg turski mediji tvrde da je ubijen u konzulatu.
 
Kašogi (59) je od prošle godine živeo u SAD, gde se sklonio iz straha da ne bude uhapšen, a za Vašington post je pisao o Saudijskoj Arabiji. Kritikovao je njenu vojnu intervenciju u Jemenu, nedavni diplomatski spor s Kanadom i hapšenja aktivista za prava žena.
 
Američki ministar finansija Stiven Mnučin otkazao je danas odlazak na ekonomsku konferenciju u Rijadu zbog ovog slučaja, čime se pridružio brojnim zvaničnicima koji bojkotuju ovaj skup iz istog razloga. Među njima je i šefica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard.
 
Učešće na skupu otkazali su i francuski ministar privrede Bruno Le Mer, holandski ministar finansija Vopke Hukstra, kao i britanski ministar trgovine Lajam Foks.
 
Bojkot skupa poznatog kao "pustinjski Davos" najavili su i listovi Fajnenšel tajms, Njujork tajms i Ekonomist, čije su redakcije navele da neće pisati o forumu dok se ne rasvetli nestanak Kašogija.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izborna komisija: Putin ubedljivo pobedio

Aktuelni predsednik Rusije Vladimir Putin ubedljivo je pobedio na predsedničkim izborima, koji su održani u prethodna tri dana, jer posle 70 odsto prebrojanih glasova ima podršku 87,17 odsto birača.