Lekarska komora pravi spisak agresivnih pacijenata

Ukoliko ste saznali da vam je operacija srca zakazana za 2021. godinu, nikako nemojte da negodujete, vređate ili izgubite živce pred lekarom.
Ukoliko ste saznali da vam je operacija srca zakazana za 2021. godinu, nikako nemojte da negodujete, vređate ili izgubite živce pred lekarom.

Možete završiti na spisku "incidentnih pacijenata" koji pravi Lekarska komora Srbije, a zatim će se tom "problematikom" pozabaviti i tužilaštvo.

U dopisu do kojeg je "Alo" došao, piše da je Upravni odbor Lekarske komore Srbije odlučio da "u cilju pripreme sastanka sa nadležim tužilaštvom na temu pooštravanja kaznene politike", njeni članovi i zaposleni u zdravstvenim ustanovama prijave Komori agresivne pacijente, opis događaja, vreme i mesto, kao i druge podatke o napadu pacijenta. Međutim, pacijenti se ne obaziru. Kako za "Alo" kaže jedan od njih, koga smo zatekli u čekaonici doma zdravlja, "kada lekari budu imali dovoljno vremena da pruže kompletan pregled ili neophodnu informaciju, tada ćemo i mi da budemo smireni".

"Sve je akcija i reakcija. Reagujemo jer svuda čekamo - u domu zdravlja, na specijalistu, na snimanje. I sve plaćamo. Ako ćemo pravo, ima bezobraznih lekara koji čak ne žele ni da nam objasne od čega bolujemo. Evo, ja već treći sat čekam na recept. I kako da se ne nerviram. Ušlo je preko reda desetak padobranaca", naveo je pacijent koji je zamolio da mu se ne objavljuje ime.

Ni lekari nisu oduševljeni imejlom koji su dobili. "To nema nikakvog smisla i neću da prijavim Komori ko me napada, jer nikada nisam dobio zaštitu od nje. Mene je napalo nekoliko pacijenata. Poslednji napad desio mi se tokom noćnog dežurstva. Pacijent je nasrnuo, psovao mi majku, decu. Zvao sam policiju", iskren je jedan od lekara koji je želeo da ostane anoniman.

U Ministarstvu zdravlja kažu za "Alo" da je neophodno da se nađe adekvatan pravni model kako bi se to što želi LKS regulisalo, ali da podržavaju sve napore da se podigne nivo bezbednosti zdravstvenih radnika, jer je bilo nebrojeno napada na lekare.

Vesna Jovanović, direktorka komore kaže za "Alo" da oni nemaju tačan broj napada pacijenata na lekare i da su zato odlučili da zajedno sa tužilaštvom nađu model zaštite doktora.

"Lekari uglavnom završe sa lakim telesnim povredama, a za to se ne goni po službenoj dužnosti. Doktor mora sam da tuži sopstvenog pacijenta. To se uglavnom nikada ne desi, pa počinioci napada ostaju nekažnjeni. Želimo da pronađemo način da se napad na doktora posmatra kao napad na lice koje radi odgovornu dužnost. Čekaćemo još 10 dana povratne informacije od lekara, a onda ćemo da razgovaramo sa nadležnima", kaže ona.

  • PACIJENT

    30.05.2016 15:29
    ETIKA NA NIVOU
    Molim Lekarsku komoru da javno objavi ovaj spisak "agresivnih pacijenata"
    Ako sam na tom spisku, neka me država oslobodi plaćanja obaveznog zdravstvenog osiguranja.
    Kako su to smislili, ja moram da plaćam obavezno zdravstveno osiguranje, a oni da mogu da me ne leče u državnoj klinici, nego će da leče samo koga oni hoće!?

















  • Pacijent

    30.05.2016 15:12

    Spisak nesavesnih i korumpiranih lekara, kada će napraviti Lekarska komora?
    Kada će početi da oduzima lekarske licence?
    Ili su svi zaštićeni kao beli medvedi, kao da su se školovali i specijalizacije završili i državne bolnice izgradili i opremili o svom trošku?
    Pa im pacijenti koji svakog meseca izdvajaju 12,5% od svojih plata na ime obaveznog zdravstvenog osiguranja dodju nešto kao nužno zlo ?
    Da li odredjene bolesti, usled neadekvatnog lečenja mogu prouzrokovati agresivno ponašanje, njih vrle etičare ne zanima.Zanima ih samo bodigard !
  • PRAVA PACIJENATA

    30.05.2016 15:04
    1.Plaćamo doprinos za zdravstvo 12,5 % od plate svakog meseca, a lekari u državnim bolnicama ponašaju se kao da su bolnice njihova privatna imovina i vlasništvo.
    2.Za naše uplaćene pare dobijamo besplatno pregled lekara opšte prakse i par jeftinijih lekova.Ostalo se sve plaća, ako hoćeš da si na vreme i adekvatno lečen.
    3.Lekarska komora bavi se pravima lekara i njihovim specijalizacijama (o našem trošku), a pacijenti ih ne zanimaju.Disciplinski sud za lekare kojima bi kolege oduzimale licencu zbog neadekvatnog lečenja i neetičkog odnosa prema pacijentima NE POSTOJI. Takodje u slučaju pokretanja sudskog postupka protiv lekara za naknadu štete , nećete moći naći ni jednog drugog lekara veštaka koji bi dao nalaz da je kolega načinio grešku (iako se iz aviona vidi da jeste), pa se masovno postupci prekidaju zbog nedostatka dokaza.
    4.Neka lekari konačno izaberu da li će da rade kod države ili privatno.To nije ugrožavanje prava na rad, to je sprečavanje korupcije
    5.Kako Lekarska komora ćuti o svemu i ne odlučuje o pritužbama pacijenata ,očigledno je saučesnik.
    6.Omogućiti odlazak kod privatnog lekara sa knjižicom.Jeftinije za državu, bolje za pacijente, zaposlili bi se mladi lekari , a agresivnosti ne bi bilo.Nekako su svi prijatniji u privatnoj ordinaciji
    7.Neću da moj novac od obaveznog zdravstvenog bude utrošen na lekarske telohranitelje, sve dok Lekarska komora ne počne da oduzima licence lekarima za nesavestan rad.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija