Direktor EPS-a smenjen zbog "audija"

Direktor EPS-a Aleksandar Obradović smenjen je danas na sednici Vlade Srbije.

Gostujući u emisiji Upitnik, premijer Aleksandar Vučić je kritički govorio o jednom od direktora velikih javnih preduzeća koji se kupovinom dva automobila marke "audi" nije pridržavao mera štednje koje je proklamovala Vlada. Vučić je tada najavio da će taj direktor biti smenjen.

Osim toga, premijer je rekao da je nezadovoljan kako teče restrukturiranje Elektroprivrede Srbije. Vučić je govorio da je do zastoja u tom postupku došlo zbog toga što su radnici tog javnog preduzeća tražili da oni koji će biti tehnološki višak dobiju otpremnine od 1.500 evra po godini staža.

"Posle su zaposleni u EPS-u zahteve spustili na 900 evra po godini staža, dok zaposleni u drugim preduzećima primaju otpremnine od 300 evra po godini straža. A već imaju prosečne plate od 80.000 dinara", rekao je Vučić. To nije prvi put da se on žali na plate u EPS-u, jer je prošle godine kazao da su se u "RTS i EPS-u zaigrali s koeficijentima". "Oni mi uvek prijave da su smanjili plate a onda podignu koeficijente i to je ta igra", kazao je Vučić.

Takođe, Fiskalni savet saopštio je da "loše poslovanje EPS-a trenutno predstavlja najveći rizik po javne finansije Srbije".

Prema rečima prvog čoveka Fiskalnog saveta Pavla Petrovića, EPS ima gomilu problema, ali su najveći broj zaposlenih i velike plate, za koje, rekao je, postoje indicije da su još i povećane u 2015. godini. EPS je u međuvremenu negirao tvrdnje Fiskalnog saveta navodeći da je EPS 2015. godinu završio sa profitom od 2,5 milijardi dinara.

Obradović koji ima dugogodišnje iskustvo u energetici postao je prvi čovek EPS- a posle izbora na konkursu na kome se prijavilo 80 kandidata. Prethodno je dve godine bio na mestu vršioca dužnosti direktora EPS-a.

Autor: RTS
Foto: N1

  • Igre

    06.03.2016 12:51
    Obradović je mala maca za Bajatovića. Reforme i u jedno, i drugom JP nisu ni počele. Za kašnjenje reformi u JP kriv je premijer.
    Razlog za smenu Obradovića zna Vučić . Možda je ovo mesto namenio Babiću - vazdupohlovu.
  • A sve zbog izbora

    04.03.2016 08:10
    Sad ga menja, na kraju mandata, zbog svog interesa.
    A dotični je probleme pravio - još od početka mandata...
  • Bane Novi Sad

    04.03.2016 07:33
    drzavna preduzeca
    U ovoj vesti nije toliko bitno ime direktora niti je bitno ime Premijera , bitna su da tako kazem pravila igre . Doci ce druga imena ali pravila ostaju ista ! I sta se bitno promenilo !? Nista ! I jos jednom Nista. A zasto da menjaju ta pravila kad im odgovaraju . Rusitelji prethodnog sistema su se samo deklarativno zalagali za promene , pa su komuniste zamenuli dosom i to je to . S tom razlikom sto su ovi drugi mnogo mnogo losiji u poslu , bahatiji i korumpiraniji . I gde je tome kraj , vidi li ga iko u ovoj zemlji !? Naravno da kraja ima i on je veoma blizu , vide to oni koji nisu slepi pored ociju . Vec decenijama mi zivimo u uverenju da sve sto je drzavno mora lose da radi , naravno da nije tako ali to je percepcija nase politicke scene . Tu sliku nam stvaraju politikanti , sibicari , foliranti u skupim odelima kojima uporno dajemo ovlascenje da upravljaju nasim zivotima .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.