Birajte ko će da vam naplati dug

Građani i firme koji dugove naplaćuju preko sudova imaće rok od 1. maja do 1. jula da se izjasne hoće li preći kod izvršitelja.
U suprotnom, naplata duga se obustavlja.
 
Svi poverioci, bilo da su u pitanju preduzeća poput EPS-a i Infostana ili majke koje tuže supruga jer ne plaća alimentaciju, moraju u roku od dva meseca da odluče ko će ubuduće voditi njihove sporove.
 
Na raspolaganju imaju mogućnost da im predmet i dalje vodi sud ili da ga povere izvršiteljima koji dugove za struju, alimentaciju ili parking u proseku naplaćaju za manje od tri meseca.
 
Svetlana Manić, zamenica predsednika Komore izvršitelja, kaže da će sud obustaviti postupak naplate duga ako se poverilac ne izjasni u predviđenom roku.
 
- Mogućnost izbora između suda ili izvršitelja u starim predmetima predviđena je novim Zakonom o izvršenju. Iz ugla poverioca koji želi svoj novac opredeljenje za izvršitelja je dobro jer će on rešiti predmet koji sud nije rešio godinama. Dužniku to neće odgovarati jer je dosad igrao na kartu neefikasnosti suda. Dužnici će izvršitelju pored duga morati da plate i troškove koji u proseku iznose nekoliko hiljada dinara - kaže Manić, koja očekuje da će najveći broj komunalnih preduzeća predmete preneti kod izvršitelja.
 
I u Ministarstvu pravde potvrdili su za da novi Zakon o izvršenju počinje da se primenjuje u julu i da je cilj da omogući rešavanje starih izvršnih predmeta koji se godinama nalaze u sudovima.
 
Inače, izvršitelji će sprovoditi sva izvršenja koja su dosad bila u nadležnosti suda, izuzev onih u porodičnim sporovima i vraćanju zaposlenog na rad. Procenjuje se da u sudovima ima 1,68 miliona predmeta, od kojih su mnogi stariji od 10 godina. Najveći broj njih su neplaćene dažbine javnim preduzećima za grejanje, struju, televiziju... 
 
Autor: Blic
  • Srki

    10.04.2016 11:34
    mora svako da plati dug
    Predmeti se moraju efikasnije resavati i dugovi se moraju naplacivati. Primer: porodica duguje za informatiku, a u kuci puse i muz i zena i daju mesecno 150eura na cigare, voze auto, idu na letovanje,imaju za kladionicu a duguju za racune i posle su im krivi izvrsitelji. Na racunu informatike ima i privatnih firmi(ciscenje, odrzavanje...). Za struju, telefon i internet je lako-tu vam iskljuce, pa morate platiti. Isto je za alimentaciju. Kakav je to roditelj koji ne placa? Ovo sve nema veze sa drzavom i vlasti i bilo kojom strankom-u pitanju je zdrav razum.
  • Drum

    10.04.2016 11:03
    @Pera Pisar, zašto toliko protivljenje naplati dugova?
    Ako ja mogu da platim svoje obaveze, zašto ne bi i neko drugi?
    Znam ih koji ne plaćaju razne stvari koje im ne mogu isključiti, a nije da nemaju, nego jednstavno neće da plate.
    Takvima i treba prinudno naplatiti.

    Jedino ovde šta mi ovde smrducka, da će onima koji imaju hiljade ili milione duga i dalje biti gledano kroz prste jer imaju nekoga iza svojih leđa ili su na nekoj poziciji pa im se može tako.
  • Pera Pisar

    10.04.2016 08:31
    Izbori su-promeni
    Ovoj vlasti je baš jako stalo da izvršitelji imaju posla da bi pljačkali narod i stekli status janičara-zulumćara. Oni naplate dug ali duplo otmu sebi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.