Srbija među 20 najjeftinijih zemalja za život

S obzirom na to koliko je američki dolar jak u odnosu na ostale valute, preseljenje nakon penzionisanja u neke zemlje koje su jeftinije za život može biti idealno rešenje za štednju, piše Tajm.

Predstavljeno je 50 zemalja gde je moguće na takav način uštedeti.

Lista je sastavljena na osnovu onlajn baze cena Numbeo. Osnovni parametri su: kupovna moć, tj. potrošačka korpa koja se upoređuje sa potrošačkom korpom u Njujorku. Indeks iznajmljivanja, odnosno tipične cene iznajmljivanja nekretnina, indeks potrošačkih cena: upoređuje troškove lokalnih proizvoda i usluga, uključujući restorane, namirnice, prevoz i komunilije. Naravno, sve te cene se upoređuju sa cenama u Njujorku.

U svih 50 zemalja iznajmljivanje stana je jeftinije u odnosu na Njujork čak 70 odsto, namirnice su jeftinije 40 odsto. S druge strane kupovna moć u velikoj meri varira.

Na prvom mestu je Južna Afrika, potom sledi Indija, a na trećem mestu je Kosovo. Na devetom mestu je Češka, a iza nje slede Makedonija i Bosna i Hercegovina.

Srbija se našla na 18. mestu. U tekstu se navodi da je kupovna moć lokalnog stanovništva manja za 52,4 odsto u odnosu na Njujork, a da je iznajmljivanje stana jeftinije čak 94,6 odsto, dok su namirnice u odnosu na Njujork jeftinije 73,2 odsto.

U daljem tekstu stoji da se Srbija fokusira na industriju automobila i nameštaja, a da za jednosoban stan u Novom Sadu mesečno treba izdvojiti 170 dolara. Crna Gora se nalazi na 26. mestu, a iza nje je i Albanija.

Zanimljivo je da se Nemačka nalazi na 35. mestu, a Tajm kaže da oni koji traže jeftinu zemlju gde je moguće zaraditi i dobro živeti, Nemačka je pravi izbor.

Na 34. mestu je Slovenija za koju Tajm tvrdi da ima veću kupovnu moć nego većina zemalja sa ove liste, a dodaje se da ima jedan od najviših BDP-a u centralnoj Evropi. Hrvatska je na 47. mestu.

Ceo tekst, odnosno listu 50 najjeftinih zemalja za život možete pročitati OVDE.

Autor: 021, Blic

  • Squidward Testicles

    15.04.2016 16:39
    Comedy genius
    Sjajni su mi ovi carevi što upoređuju New York City sa Srbijom. Inače sam bio u Beču, u Austriji i tamo je hrana jeftinija nego ovde. Procentualno gledano, kada se pogleda njihova prosečna plata, i naša (realna) prosečna plata, kod njih je sve, ama baš sve jeftinije. Recimo IT oprema, TV, linije, pametni telefoni, tableti, su tamo dva, tri puta jeftiniji - Hvala Mr. Asomakum Andrej.
  • Džaba

    14.04.2016 11:37
    Naročito pravosudni sistem Srbije smatra da je ljudski život u Srbiji - najjeftiniji.
    U to se svakodnevno uveravamo.
    Uskoro će nas zvanično prodavati za rezervne delove.
    Ubaciće neki zakon i za to.
  • Vladimir

    14.04.2016 11:35
    Njujork
    Pozdrav iz Njujorka. Nije u Srbiji stan jeftiniji 93 posto vec pre 930 posto. Ja placam kiriju u Kvinsu 1325 i to je jeftino. Inace su od 1500-2000 za dvosoban stan. A Menhetn :))) zaboravi. Ako imas platu 2000 dolara racunaj sta ti ostane. Za hranu ode oko 500 dolara. Plus par stotina za racune. Zubar, lekari nenormalno skupi. 10 puta skuplji i vise. Kola zaboravite jer je obavezno godisnje osiguranje za mladjeg vozaca od 3000- 5000 hiljada dolara. Svi te pitaju kolika ti je plata, niko te ne pita koliki su troskovi. Otisao sam pre godinu i po iz Beograda i nije ni malo jeftino ovde. I ovde nestaje srednja klasa. Samo bogati i mi koji smo blize sirotinji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.