U nedelju izbori u Srbiji

Biračka mesta na kojima će građani Srbije u nedelju glasati na vanrednim parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima, biće neprekidno otvorena od 7 do 20 sati.
Na izborima će biti 8.378 biračkih mesta. Pravo glasa ima 6.739.441 birač. Građani će pravo glasa moći da ostvare od sedam sati, kada se otvaraju biračka mesta, do 20 sati, kada se zatvaraju i do kada traje predizborna tišina, tokom koje stranke ne mogu putem medija slati političke poruke i objavljivati svoje programe.
 
Na biračkom mestu i na 50 metara od biračkog mesta zabranjeno je isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala. Na biračkom mestu zabranjeno je korišćenje mobilnih telefona i drugih sredstava veza i komunikacije.
 
Svaki birač glasa lično, tajno i samo jednom, na overenim glasačkim listićima. Glasački listići za parlamentarne izbore biće led sive boje, a za pokrajinske svetlozelene boje.
 
Kad dođe na biračko mesto, birač saopštava biračkom odboru ime i predaje obaveštenje o glasanju, a ličnom kartom ili drugom ispravom dokazuje identitet.
 
Birač ne može da glasa bez podnošenja dokaza o svom identitetu.
 
Kad mu se utvrdi identitet, birač potpisuje birački spisak i preuzima glasački listić. Potom se birač obeležava specijalnim sprejom na kažiprstu desne ruke, kao znak da je već glasao.
 
Birač može da glasa samo za jednu izbornu listu. Glasa se zaokruživanjem rednog broja ispred naziva izborne liste ili kandidata za kojeg se glasa. Biračima koji su se zatekli na biračkom mestu u trenutku njegovog zatvaranja biće omogućeno da glasaju.
 
Pripadnici policije na dužnosti mogu da uđu na biračko mesto samo ako su na biračkom mestu narušeni red i mir, na poziv predsednika biračkog odbora. Zbirne izborne liste moraju za vreme glasanja biti vidno istaknute na biračkom mestu.
 
Na parlamentarnim izborima će se za 250 mesta nadmetati 20 lista, na kojima je ukupno 3.270 kandidata, dok u trci za 120 poslanika Skupštine Vojvodine, koja se prvi put bira po proporcionalnom sistemu, učestvuje 15 lista. Novosađani će imati 16 opcija. 
 
Kako će glasati Novi Sad, a kako Vojvodina i Srbija, možete pratiti uživo na Radiju 021, na 92,2 MHz i našem sajtu 021.rs. Saznajete prvi kako su glasali Novosađani, šta se dešava u Vojvodini, kako će se raspodeliti mandati i ko će voditi grad, pokrajinu i državu u naredne četiri godine.
 
Autor: 021.rs
  • Koriolan

    24.04.2016 01:19
    Borba na život i smrt
    Ovo je pravo ludilo. Po čitav dan na TV kanalima ("nacionalna frekvencija") vrte se reklame za IZBORNU NOĆ (iz sata u sat, ko će slaviti, ko napustiti konferenciju za novinare, iz izbornih štabova?!?). Kao obračun navijača, ljuti derbi, neprijateljska ofanziva. Neka me neko podseti kad je bilo tako? U broj birača kao i ukupan broj stanovnika Srbije odavno ne verujem. Ima jedno pravilo za "lagače": Dobro pazi da uvek lažeš isto!
  • mila

    23.04.2016 23:11
    6.739.441 ljudi ima pravo glasa a populacija srbije 2016. godine je okvirno 7.041.599. Nesto tu smrdi.
  • Ij

    23.04.2016 22:51
    Iju
    Glasam za odvratne ljigave ds.ovce jer su sns.ovci odvratni ljigavi ali i mentalno bolesni... to je situacija koju daje svaka ozbiljna analiza i jedini izbor za onog ko je elementarno normalan

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.