RIK: Koalicija DSS-Dveri ispod cenzusa, fali im 1 glas

Koaliciji Dveri-DSS za prelazak cenzusa nedostaje tačno jedan glas, pokazuju dostupni podaci iz Republičke izborne komisije.

U izveštaju RIK izrađenog na osnovu 99,82 obrađenih biračkih mesta navodi se da je na proteklim izborima glasalo 3.770.695 (56,26%) birača, iz čega sledi da je cenzus od pet odsto 188.535 (188.534,75) glasova.

Rano jutros je saopšteno da se koalicija Dveri-DSS nalazi ispod cenzusa sa 4,99 odsto glasova. Predsednik RIK Dejan Đurđević je rekao da se tako nešto dešava "jednom u hiljadu godina", dok je lider Dveri naveo da je u pitanju krađa.

Ovo nisu konačni rezultati izbora u Srbiji, jer se u sredu glasanje ponavlja na 15 biračkih mesta, a u igri je još 19.631 glas. To znači da je, ukoliko izlaznost bude na republičkom proseku, ovoj koaliciji neophodno nešto više od 550 glasova.

S druge strane, koalicija SDS-LDP-SDS dobila je 189.323 glasova, odnosno cenzus je preskočila za 788 glasova. Kako je saopštio direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević, prema tim podacima, lista okupljena oko SNS osvojila je 48,24 odsto glasova, SPS 10,96 odsto, SRS 8,11 odsto, DS 6,03 odsto, a pokret "Dosta je bilo" 6,03 odsto. SVM je osvojio 1,50 odsto glasova, lista Muamera Zukorlića 0,86 odsto, SDA Sandžaka 0,8 odsto, Partija za demokratsko delovanje 0,43 odsto, itd.

U trenutku čitanja rezultata lider Dveri Boško Obradović je sa galerije predsednika RIK-a Dejana Ðurđevića pitao da li ga je sramota i jel sme da pročita rezultate i da li sme "pred narod", na šta mu je Ðurđević odgovorio da ne vrši pritisak. Došlo je i do koškanja u sali, a Đurđević i Kovačević su napustili prostorije RIK.

Ranije, tokom još jednog maratonskog dana u RIK i petočasovnog izjašnjavanja, donete su odluke o 99 mesta sa "teškim greškama". RIK je naime odlučila da anulira rezultate sa 10 biračkih mesta, dok je u preostalim slučajevima verifikovala rezultate glasanja.

Autor: B92/Tanjug

  • Ana

    01.05.2016 17:01
    Koja krada
    Izadite na ulice jer su zveri sa mamom napale majku dvoje dece. TOLIKO O POSTENJU
  • samo kazem...

    01.05.2016 11:34
    ... Svim "borcima za demokratiju i ljudska prava" da malo razmisle. Zalagati se za prava d(z)veri jeste principijelno i bilo bi sasvim na mestu kada bi Srbija bila zrela "tisucljetna" demokratija kao sto je to V.Britanija npr. ALI... ne upadajte u zamku u koju su upali mnogi koji su odmah posle 2000-te poceli sa kritikama Djincica i nesvesno omogucili povratak "crveno-crnih" na politicku scenu. Daleko od toga da zelim da poredim AV sa Djindjicem ali u Srbiji su oduvek tokom istorije snage koje je vuku na Zapad toliko krhke da ih treba zalivati i paziti kao nezne ljubicice. U suprotnom, ode sve dodjavola (citaj: na Istok). DSS-Zveri je fasisticka koalicija i kao takva treba da bude zabranjena a ne da uziva prava demokratije. A ako cemo realno, Srbija kao drustvo nije jos ni sazrela za demokratiju. Ovde treba cvrsta ruka koja ce kao Broz da je vodi na Zapad. To je kao da detetu od 4 godine dozvoljavate da radi sta hoce. Na kraju ce se igrati sibicama i zapaliti kucu. Ne ide to tako. Dete pustis da radi sta hoce tek kad sazri. Tako je i sa Srbima.
  • mile

    29.04.2016 19:47
    smejurija
    Ko je pratio od početka ovaj događaj zna da su Dveri prvi još noćas pokazali snimak i gde se video nasrtaj jednog lica na člana Dveri .Sad SNS na Veliki petak obrće situaciju i kao i obično tvrde da ono što vidimo nije tačno .Katastrofa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija