Srbiji od Rusije novi brzi vozovi, dostižu i 120 na sat

Prvi zamenik direktora kompanije ruskih železnica "RŽD Internešenel" Mansurbek Sultanov rekao je da će svih 27 novih dizel-motornih ruskih vozova biti isporučeno Srbiji do početka 2017. godine, a 10 je već stiglo u Srbiju.
Mansurbek Sultanov je rekao da je to u skladu sa ugovornim rokom iz Aneksa 5 osnovnog ugovora o realizaciji ruskog kredita.
 
Sultanov je rekao da je 10 vozova već isporučeno, kao i da će u Srbiji uskoro biti još dva voza, s obzirom na to da su trenutno dve nove dizelke na tehničkom prijemu u fabrici.
 
Sultanov je naveo da je vrednost nabavke 27 dizel-vozova 100 miliona dolara.
 
Srbija kupuje te vozove od ruske kompanije "Metrovagonmaš" zahvaljujući sredstvima ruskog kredita, čija je vrednost 800 miliona dolara.
 
"To su dobri i moderni vozovi, koji mogu brzo da idu i mislim da su putnici u Srbiji zadovoljni", naglasio je Sultanov.
 
Podsetio je da je železničko preduzeće "Srbija voz" nedavno pustilo u saobraćaj novi ruski voz na pruzi Beograd–Vršac i istakao da putnici od tada na toj liniji mnogo više koriste železnički saobraćaj.
 
Reč je o vozovima koji saobraćaju na neelektrificiranim prugama, u lokalnom i regionalnom unutrašnjem saobraćaju.
 
To su savremeni klimatizovani vozovi koji imaju 246 mesta, 120 za sedenje i 126 za stajanje, a njihova brzina je 120 kilometara na sat.
 
Garniture imaju i mesta za bicikle, vakuum toalete, kao i mesta prilagođena osobama sa posebnim potrebama.
 
Srbija je pre nekoliko godine kupila 12 novih ruskih vozova od iste ruske kompanije – Metrovagonmaš, ali ta nabavka je bila realizovana sredstvima drugog kredita, koji je dobijen od železničke banke Evrofime.
 
Do sada je stiglo 10 vozova, od kojih je osam već u saobraćaju.
 
Očekuje se da preostale dve koje su stigle budu u saobraćaju za oko nedelju dana.
 
Dva voza saobraćaju na pruzi Vršac–Beograd Dunav stanica i po jedan voz na prugama Zrenjanin-Kikinda, Zrenjanin-Debeljača, Sombor-Odžaci-Novi Sad-Odžaci-Sombor, Subotica-Senta-Kikinda-Senta-Subotica.
 
Jedan voz saobraćaj po potrebi na jednoj od tri relacije: Kraljevo-Kosovo Polje, Kraljevo-Požega, Kraljevo-Stalać-Jagodina i jedan voz kao rezervna garnitura čeka u Novom Sadu.
 
Autor: Tanjug
  • Praunuk železničara

    03.05.2016 00:20
    Popravite pruge, lako ćemo za vozove!Pa Novi Sad i Zrenjanin nisu povezani prugom, a u sred ravnice su!
  • cepuj

    02.05.2016 22:49
    @lol
    Vrlo ima smisla. Istina je da putovanje traje satima, kao i ranije. Ali novi vozovi su bar čisti, topli i mogu da prevoze bickilove.
  • r.

    02.05.2016 21:35
    Kako mogu biti brzi na losoj pruzi ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.