Petnica: Bolje da država kaže da nas neće podržavati

Istraživačka stanica Petnica saopštila je da se našla u nezavidnoj situaciji jer ni posle četiri meseca nema naznaka da će joj biti uplaćen novac iz budžeta.
Kako se navodi, zbog toga što nema planiranog novca za obrazovne programe iz budžeta Ministarstva prosvete i nauke, prestižna institucija je prešla u režim redukovanja prolećnih seminara.
 
"Učešće Ministarstva u godišnjem budžetu IS Petnica je oko 25 odsto. Kada imate obećanje za ta sredstva vi onda planirate jedan obim programa. Međutim, kada vam ta sredstva ne pristignu u prvoj trećini godine, onda vi morate da promenite program aktivnosti. Mi ne možemo da dopustimo da učenici iz svih krajeva Srbije planiraju svoj dolazak a da mi onda u zadnji čas otkažemo aktivnosti. Zbog toga smo pre dve nedelje poslali dopise Vladi Srbije sa molbom da nam jasno kažu da li možemo da računamo na obećana sredstva. Ako ne možemo onda moramo drugačije da planiramo aktivnosti", kaže direktor Petnice Vigor Majić.
 
Ostalih 75 odsto sredstava Petnica obezbeđuje kroz međunarodne i domaće projekte i sponzorstva. Trenutno sa svojim bivšim polaznicima pokušava da pronađe dodatne izvore finansiranja kako bi nadomestila sredstva koja nedostaju.
 
"Lakše bi nam bilo da država jasno kaže da Petnicu i mlade talente u njoj neće da podržava. Onda bismo imali veće razumevanje sponzora. U ovoj situaciju stiče se utisak da je podrška Petnici od strane države dovoljna i da nema potrebe za dodatnom podrškom. A na žalost nije tako", dodaje Majić. 
 
Ova institucija svake godine organizuje preko 150 seminara, kampora i radionica, a kroz njihove programe prođe oko 2000 srednjoškolaca, osnovaca i studenata.
 
Autor: B92
  • Lutkarsko pozorište

    03.05.2016 18:56
    Ovo se radi namerno, na zahtev zapada, kako bi određena država preuzela i finansiranje Petnice, i talente iz nje. Tome služe naše lutke ministri, da izvršavaju tuđe želje.
  • A gde su savetnici

    03.05.2016 12:22
    Ministra?

    Da, mislim na one savetnike ministra, koji su 2013. godine lupali šerpe i šetali sa pištaljkama tražeći podršku za naučnike, pa su u prvoj reviziji ministarstva ušli u tu istu vladu i zaboravili na svoje saborce i sada ih ostavili bez sredstava za rad...
    Daj čoveku vlast, pa upoznaj kakav je...
  • LOL

    03.05.2016 12:12
    za veliki dr mr
    Cini mi se postovani gospodine da vi niste upuceni u tematiku verovatno se ni ne krecete u krugovima u kojima ste mogli cuti nesto o Petnici a kamoli da ste mozda ucestvovali u njihovim programima.U svakom slucaju ocekivano je da nazadna vlast ne zeli da podstice obrazovanje jer sa svakom diplomom regularnog fakulteta dobijaju jedan glas manje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija