Karađorđevići podneli tužbu zbog oduzimanja Belog dvora

Članovi dinastije Karađorđević podneli su tužbu Upravnom sudu i traže poništavanje rešenja Ministarstva finansija po kojem im država neće vratiti Beli dvor.

Ovim rešenjem od 22. marta Ministarstvo je potvrdilo odluku Agencije za restituciju da Dvorski kompleks na Dedinju, kao zaštićeno kulturno dobro, ne bude dat naslednicima kralja Aleksandra, niti finansijski nadoknađen.

"Pokrenuli smo upravni spor jer je doneto rešenje kojim nije predviđeno obeštećenje kraljevske porodice. Znamo da su drugi građani, koji su u postupku restitucije odbijeni iz sličnih razloga, upućeni na moguću novčanu nadoknadu", kaže Dušanka Subotić Homen, jedan od advokata zastupnika dinastije. Zakon o vraćanju oduzete imovine decidirano kaže da se "ne vraća pravo svojine na dvorskom kompleksu, čiji se status određuje posebnim zakonom". To, zaključuju podnosioci tužbe, ne isključuje obeštećenje, već samo vraćanje u naturi.

Prema rečima Subotić Homen, Agencija za restituciju i Ministarstvo finansija povredili su Ustav, koji kaže da su svi građani jednaki. "Ispalo je da Karađorđevići, koji su nam stvorili državu, nisu ravnopravni sa ostalima. Time je povređena i Međunarodna konvencija o ljudskim pravima", kaže Subotić Hamen za Novosti.

Advokat Zoran Živanović nada se da će Upravni sud poništiti rešenje Ministarstva finansija i naložiti da se postupak pred Agencijom za restituciju privremeno obustavi dok se ne donese poseban zakon o Belom dvoru. "U suprotnom, uložićemo ustavnu žalbu, a zatim se obratiti i Evropskom sudu u Strazburu", poručuje Živanović.

Podnosioci tužbe navode da, po zakonu, kulturna dobra mogu biti i državna, ali i privatna, i članom 14. Zakona o kulturnim dobrima propisano je da dobra u rukama države mogu biti i otuđena. Budući da se dvorski kompleks nalazi na 15 hektara zemljišta, Karađorđevići upozoravaju da bi država mogla da ga proda za više desetina miliona evra. A za eventualno obeštećenje starih vlasnika, oni bi morali da izdvoje maksimum pola miliona evra.

Direktor Agencije za restituciju Strahunja Sekulić ne želi da komentariše optužbe da je telo kojim rukovodi prekršilo Ustav. On je rekao da se neće izjašnjavati dok traje sudski postupak. "Poštujemo nezavisnost suda. Kako on odluči, tako ćemo postupiti", naveo je Sekulić.

  • Marcolini

    08.05.2016 11:09
    Dodatak prethodnom komentu
    Poštovana @Andrea - jedino niste u pravu da su NjKV Aleksandar i Draga Obrenovići "zaslužili" onakvu opaku smrt zbog tzv "grehova" dede-strica koji nikada nisu ni dokazani ili zbog "izbora" žene njegovog unuka Alekse. A i da jesu grešni (što nisu) da li postoji "berza" koja utvrdjuje broj likvidacija za kumoubistvo (Mihailo, Draga i Aleksandar za Crnog Djordja???!) - imate britki um ne dozvolite da ga komunjare učine neumerenim! Uvek uz takve kao što ste Vi @Andrea - s poštovanjem
  • Marcolini

    08.05.2016 10:44
    Bravo za Andrein komentar!
    Aplaudiram gdji pod pseudonimom @Andrea! Britko za retko sintetično ukazivanje na ključni problem ove "Republike"....a to je TITOIZAM. Gospodjo iako sam "Obrenovićevac" (šta god to značilo) ali ne mogu se pomiriti da jedna porodica bude tako tretirana u postupku restitucije. S poštovanjem, i znajte da nas "groznih", "ogavnih" i nadasve antipatičnih nekadašnjih Srba koje Krcun i Leko nisu uspeli da potamane JOŠ UVEK IMA!
  • Andrea

    07.05.2016 18:57
    Karadjordjevici
    Moj prvi komentar niste objavili, valjda objavljujete komentare samo partizanske dece, onih cije su tate i dede upadali u bolje stojece kuce i sekirama lupali ormane. Mnogi jos i sada zive u tudjim, svapskim kucama, koje su poslednji put okrecile jos Svabe dok su tu ziveli. I takvi osudjuju Karadordjevice koji zive u kuci koju je njihov deda zidao. A sto ne znaju srpski, pa nije znao ni bravar, a 35 godina smo ga trpeli. A sto su otisli iz zemlje 1941. pa zar je trebalo da ostanu, pa da prodju kao Romanovi? Rodjaci su i kumovi sa svim kraljevskim kucama u Evropi, stalno pomazu i doniraju nase bolnice...A sto ne placaju racune, pa nije ni bravar placao, godinama je ziveo na nasoj grbaci. Hajde, dajte vec jednom taj referendum, da vidimo ko je monarhista a ko republikanac, samo bez coravih kutija, molim.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.