Troškovi kampanje manji nego ranije

Direktni troškovi kampanje za izbore održane u aprilu u Srbiji bili su nešto manji nego ranijih godina, a najzastupljenija tokom kampanje u javnosti bila je Srpska napredna stranka, pokazao je monitoring finansiranja kampanje koji je sprovela nevladina organizacije Transparentnost Srbija.
Programski direktor TS Nemanja Nenadić rekao je da je na manje troškove uticalo nekoliko faktora među kojima i to što brojne opozicione liste, koje su se borile oko istog biračkog tela, nisu imale na raspolaganju budžetske resurse za vođenje skupih kampanja. Kako je naveo, predizborne prognoze im nisu davale šanse da osvoje vlast pa stoga nisu bili atraktivne ni finansijerima.
 
Nenadić je rekao da je SNS jedina stranka koja je raspolagala viškom novca iz budžeta i bila najatraktivnija za finansijere na osnovu prognoza ko će činiti buduću vlast. SNS, prema njegovim rečima, nije ni imala naročite potrebe za reklamiranje zbog velikog prisustva njihovih funkcionera u medijima povodom navodno redovnih aktivnosti koje su tokom kampanje bile povećane.
 
On je napomenuo da je kampanja manje koštala i zato što je trajala svega tri nedelje, što je znatno kraće nego raniji izborni procesi. Na smanjenje troškova je sigurno uticala i činjenica da je izmenama Zakona o finansiranju političkih aktivnosti iz 2014, za 30 odsto umanjen iznos koji se iz budžeta dodeljuje za finansiranje kampanje, rekao je Nenadić.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.