Napadaču na Vazuru se sudilo sedam godina, a dobio 5,5 meseci kazne

Jedan od napadača na direktora Fudbalskog kluba Partizan Miloša Vazuru i njegovo obezbeđenje - Veljko Belivuk zvani Velja – od ranije ima pravosnažnu presudu zbog nanošenja teških telesnih povreda, pokazuje sudska dokumentacija do koje su došli novinari Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Prema prvoj optužnici, Belivuk je oktobru 2007. godine napao dvojicu maloletnika ispred beogradskog splava BlayWatch, na kome je radio kao šef obezbeđenja. Okružno javno tužilaštvo u Beogradu optužilo ga je 2008. godine za teško ubistvo u pokušaju i nedozvoljeno posedovanje oružja. Sedam godina kasnije, u septembru 2015. godine, nakon što su svedoci ranije promenili iskaze, optužnica je izmenjena i umesto za pokušaj ubistva dvojice mladića, optužen je za nanošenje teških telesnih povreda Bojanu M.

U novembru iste godine, Viši sud u Beogradu je zbog zastarevanja odbio optužbu za nedozvoljen posed oružja. Za nanošenje teških povreda Belivuk je ipak osuđen - na pet meseci i 15 dana zatvora, što je u martu 2016. godine potvrdio i Apelacioni sud u Beogradu. S obzirom na vreme provedeno u pritvoru, to je značilo da je gotovo celu kaznu odležao.

Pravosnažna presuda Belivuku izrečena je nešto vise od mesec dana pre napada na Miloša Vazuru i njegovo obezbeđenje ispred Partizanovog stadiona. Osim Belivuka, osumnjičeni su Darko Ristić zvani Meda i Aleksandar Stanković poznatiji kao Sale Mutavi.

Kamere na stadionu snimile su događaj od 28. aprila, zahvaljujući čemu se javnost mogla uveriti u brutalnost napadača. Snimci pokazuju kako Belivuk zadaje prvi udarac pripadniku Vazurinog obezbeđenja Boži Kumburoviću, a zatim mu se pridružuje Ristić. Oni Kumburovića obaraju na zemlju i šutiraju u glavu. Vazura je uspeo da pobegne u klupske prostorije, a Kumburovića su nastavili da šutiraju kada je pokušao da ustane.

Prema navodima ministra policije Nebojše Stefanovića, policija je za napadačima tragala 10 dana, a javnosti danima nisu bili poznati čak ni inicijali osumnjičenih, što nije uobičajena praksa MUP-a koji u saopštenjima uglavnom navodi inicijale.

Protiv trojice osumnjičenih je Prvo osnovno tužilaštvo podnelo krivične prijave, a odlukom Prvog osnovnog suda Belivuku i Ristiću određen je i pritvor do 30 dana. Stankoviću pritvor nije određen, a mediji su pisali da je i on ranije osuđivan.

Ceo tekst CINS-a možete pročitati OVDE.

  • tomi

    22.05.2016 08:05
    tomakilibarda1@gmail.com
    prestao sam da idem na stadione,
  • Pera

    21.05.2016 21:23
    Nema svrhe zabranjivati fudbal i počinjati ponovo kako neki predlažu. Neće biti bolje. Fudbal je u celom svetu trulež i uvek je bio. Suviše je popularan i uvek se za njega lepe bogataši i političari željni publiciteta.
  • Pera

    21.05.2016 13:04
    posmatrač
    Kada pogledam pune tribine Engleske, Španske i Nemačke lige bude mi sramota što se kod nas igra fudbal. Dali je sramota i tim, nazovimo, fudbalskim radnicima?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni na Horgošu čekaju šest sati

Teretna vozila na izlazu iz Srbije na graničnom prelazu Horgoš čekaju šest sati, dok je zadržavanje kamiona na prelazu Kelebija u smeru ka Mađarskoj tri sata.

Vučić: Srbija je jasna - Tajvan je Kina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas tokom svečanog dočeka predsednika Kine Si Đinpinga da Beograd ima jasne stavove po pitanju kineskog teritorijalnog integriteta.