Sastavljen memorandum o odnosu nadležnih u slučaju napada na novinare

Novinarska udruženja i medijske asocijacije uputile su danas Republičkom javnom tužilaštvu, Ministarstvu unutrašnjih poslova, ali i drugim novinarskim i medijskim asocijacijama, Nacrt memoranduma o saradnji i merama za podizanje nivoa bezbednosti novinara i drugih medijskih poslenika.

Taj tekst uputili su Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija Lokal pres, Asocijacija onlajn medija i Fondacija "Slavko Ćuruvija".

"Potpisnici čvrsto stoje na stanovištu da jedan od ključnih elemenata memoranduma mora da bude temeljna analiza postupanja nadležnih organa u slučajevima napada na novinare i prepoznavanje ključnih slabosti i prepreka u ovom procesu, kako bi se došlo do preporuka za izmenu relevantnih zakonskih, podzakonskih akata, unutrašnjih procedura i komunikacije izmedju aktera", navode udruženja.

Oni naglašavaju da je unapređenje saradnje nadležnih institucija s novinarskim i medijskim asocijacijama, sa ciljem povećanja bezbednosti novinara i medijskih poslenika, od velikog značaja.

"Potpisnici pozdravljaju činjenicu da su državni organi, u skladu sa obavezama koji proističu iz Akcionog plana za Poglavlje 23 u pregovorima sa EU, pokrenuli inicijativu da se saradnja definiše zasebnim dokumentom, u kojem će se usaglasiti stavovi i aktivnosti svih relevantnih aktera i predvideti odgovarajuće aktivnosti", poručuju potpisnici.

Ta novinarska udruženja i medijske asocijacije apelovale su da se što pre nastavi rasprava o tom, kako ističu, važnom dokumentu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.