Srpskim auto-putevima hara oko 60 drumskih razbojnika

Oko 60 drumskih razbojnika hara duž srpskih auto-puteva.

Poput narko-dilera, oni se dobro međusobno poznaju i imaju podeljenu teritoriju. Njihove mete su strani državljani koji dolaze ili su na proputovanju kroz našu zemlju, nije im važna nacionalnost potencijalnih žrtava, već samo da li imaju novac.

Spretni su i brzi. Za svega nekoliko sekundi ukradu 200, 300 pa i do 3.000, 4.000 evra, piše "Politika" u Upravi kriminalističke policije MUP-a Srbije.

Ovi gusari 21. veka, kako su ih mediji nazvali, pljačkaju noću i u ranim jutarnjim časovima – "na prepad", dok umorne od puta, njihove žrtve spavaju u vozilima. U krađu idu po dve-tri ekipe sa po tri ili četiri člana. Otimaju im novčanike i torbice sa novcem, dokumenta, nakit, satove. Prestravljeni stranci najčešće ne vide ni vozilo kojim pljačkaši pobegnu.

U Upravi kriminalističke policije (UKP) MUP-a navode da se broj ovih pljački i razbojništva povećava u jeku turističke sezone. Oštećeni su uglavnom turski državljani, zbog činjenice da oni najviše i prolaze srpskim putevima.

"Pored stranaca, očekuje se i povećan dolazak naših ljudi na privremenom radu u inostranstvu, koji stižu na godišnji odmor u Srbiju. Imajući to u vidu, realno je očekivati i povećanje krađa i razbojništava na trasi auto-puta E-75 i E-70", navode u UKP-u.

Najviše drumskih pljački se prema informacijama policije, dogodi između maja i septembra svake godine. Pljačkaši najčešće koriste trenutak dok stranci spavaju u vozilima na benzinskoj pumpi, restoranu ili odmorištu pored auto-puta.

Često prvo probuše gumu na vozilu, razbiju staklo ili kroz vrata nezaključanog teretnog ili putničkog motornog vozila kradu torbicu sa novcem, nakitom i dokumentima. U određenom broju slučajeva se događa da pljačkaš otme torbicu iz ruku, dok osoba sedi u vozilu i spava, a evidentirano je i nekoliko slučajeva razbojništava sa nanetim povredama.

Ovakve pljačke svojevremeno su bile najučestalije u Bugarskoj i Rumuniji. Dešavalo se da turisti iz straha zaobilaze njihove drumove ili tuda putuju isključivo danju.

Drumski pljačkaši u Srbiji su često povratnici, a radijus kretanja im je cela trasa auto-puta.

Na pitanje zbog čega su učinioci ovih krivičnih dela najčešće povratnici, u UKP-u odgovaraju da je veliki problem njihovo procesuiranje. Policija teško dolazi do iskaza oštećenih, budući da je reč o stranim državljanima.

Opšrinije o ovoj temi možete pročitati na sajtu Politike.

  • vladimir

    06.06.2016 10:54
    povratnik
    Da, ali ako se povratniku čekićem razdrobe šake, onda će proći dosta vremena a verovatno i večnost, pre nego se ponovo odluči za povratništvo.
  • 8 godina čekala je..

    05.06.2016 18:39
    Hajde da otvaramo poglavlja. Još samo to, i u Evropi smo.
    Nego, ja bih hajdučijom nazvao i 8 godina neusvajanja Zakona o finansiranju Vojvodine.
    Da ne lanem nešto teže.
  • pirati

    05.06.2016 16:07
    da da
    Vido sam ih. Imaju i izgradjene neke staklene kucice i samo klepaju!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.