Penzioneri u Srbiji dnevno imaju manje od 10 evra

Devedeset odsto penzionera u Srbiji ima 7 do 10 evra dnevno za sve troškove, rečeno je na okruglom stolu "Siromaštvo i diskriminacija penzionera i starijih osoba".

Taj iznos koriste za hranu, kiriju, struju i lekove.

"Mi smo na toliko niskom nivou, da je to uznemiravajuće", rekao je Đorđe Lajšić iz Udruženja sindikata penzionera Srbije. On je podsetio da se smanjenjem penzija uštedelo 210 miliona dinara, a da se na drugoj strani, više od 1,3 milijardi potrošilo za subvencije u privredu.

Podsetio je da u Srbiji ima ukupno 1,7 miliona penzionera, da 65 odsto njih prima penzije do 25.000, 31 odsto penzije od 25.000 do 40.000 i samo devet odsto više od 40.000 dinara.

Udruženje sindikata penzionera uradilo je anketu na teritoriji cele Srbije koja je pokazala da su sve kategorije penzionera ugrožene, a najviše oni koji imaju penzije do 25.000 dinara. Ti penzioneri, kako kažu, nisu ni od čega zaštićeni zato što nije rađeno dva puta godišnje usklađivanje penzija, koje im je do novembra 2014. godine pripadalo.

Predsednik Udruženja sidnikata penzionera Milorad Vujasinović rekao je da je vladinim merama o smanjenju penzija oštećeno 700.000 penzionera, a da ih za žalbe sudu u Strazburu koči Upravni sud koji još nije doneo nijednu odluku.

  • Ugašeno svetlo

    07.06.2016 11:30
    Y
    Nedostajuća sredstva za isplatu penzija (50%) obezbedjuje budžet.
    Za dečije dodatke za svu decu Srbije budžet ne obezbedjuje ništa.
    O ugroženim penzionerima slušamo stalno.
    O ugroženoj deci i mladima bez posla ne priča niko.
    Zato je penzioner sve više,a dece sve manje.
    Pobrkali smo prioritete.
  • Y

    07.06.2016 01:20
    Ma J Vam M
    PIO fond Vojvodine je, kada se njime upravljalo ovde, u Vojvodini, odgovorno i bez lopovluka, ne samo redovno, i bez problema, isplaćivao penzije, nego je od KAMATA nazidao SPENS, mnoge druge objekte u NS i Pokrajini (domove za stare, lečilišta i sl.), banje i odmarališta u Srbiji... A onda je došao Sloba, sa svojim kosovskim i bačkopalanačkim jurišnicima, srušio jednu odgovornu i poštenu vlast, oduzeo APV suštinsku autonomiju (pre svega izvorne prihode), potrošio pare Pokrajine (i PIO Fonda APV) na ratove (koje je izgubio!; i državni suverenitet!; i sve što se moglo izgubiti!), napravio je inverziju svih duštvenih vrednosti, podigao ljudski mulj na vrh državne piramide, omogućio tom šljamu (uključujući i sina Marka, sa monopolom na šverc cigareta) da se hitro obogati u ratu, napravio novu "elitu" (današnji PINK... "Veliki brat"... "Farma"... "Parovi"), koja je ostala supstrat SVIH partija na političkoj sceni Srbije, dakle - sve isti talog, ološ, mulj, glib-kaša-brabonjača... itd. Ne mora niko da ovde "gasi svetlo", ugašeno je 6. X 2000.
  • Dane

    06.06.2016 22:40
    1230 dinara
    Ja kad bi ih imo odma bi se ženijo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija