Građani ne moraju da peške skupljaju papire, ali moraju da plate

Građani više ne moraju sami da pribavljaju izvod iz matične knjige rođenih i druga dokumenta, jer će to umesto njih raditi službenici. A ako ove papire traže za lične potrebe, moraće da plate i naknadu.
Novi Zakon o upravnom postupku, koji je počeo da se primenjuje pre dva dana, doneo je nejasnoće i nerazumevanje. Šta se plaća, a šta je besplatno, raspravljano je juče pred šalterima.
 
Građani su shvatili da je reč o pojednostavljenju procedura, ali to što ubuduće neće morati da stoje pred šalterima ne znači i da neće morati da plate takse. U slučaju da jedan državni organ traži neki podatak o građaninu od drugog, bilo da je reč o izvodima, prebivalištu ili državljanstvu – ovaj dokument je besplatan. Ako građani odluče da im treba uverenje i neki izvod ili žele sami da ih prilože zarad ostvarivanja prava, a ne da službenici razmenjuju podatke – moraće da plate. 
 
Ovo, očigledno, još nije svima jasno. Pojedini službenici su građanima juče objašnjavali da će morati da sačekaju bliže instrukcije. Zakon nije baš do kraja, kako se to predstavlja u javnosti, sve pojednostavio, kaže sagovornik Politike iz gradske uprave Beograda.
 
Većina građana je novu praksu shvatila da znači da su oslobođeni i plaćanja taksi, što nije tačno. Oni su juče od šalterskih službenika tražili odgovor da li se Zakon o opštem upravnom postupku, na koji način i u kojoj meri, kosi sa Zakonom o republičkim administrativnim taksama. Ova dva propisa su iste pravne snage i postavlja se pitanje da li novi propis može da stavi van snage procedure koje donosi Zakon o republičkim administrativnim taksama. Ili, ko će da snosi troškove za podnošenje zahteva za izdavanje lične karte - građani ili će im i to biti oprošteno. 
 
U Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave kažu za Politiku da razmena podataka iz službenih evidencija ima za cilj da uštedi vreme. Pojeftinjenje taksi nije fokus ovog zakona, kažu u ministarstvu. Oni objašnjavaju da postoje podaci od čijeg izdavanja pojedini državni organi "žive". Ali, obećavaju da usluge ubuduće neće biti skuplje, mogu samo da pojeftine. 
 
"Reč je o više stotina postupaka u upravi u kojoj se razmenjuje mnogo podataka i ne očekujemo da saradnja sa svima i sa svim podacima ide glatko. Uprava ne sme da traži podatke koje već ima u svojim evidencijama, poput krštenice, državljanstva i prebivališta", kažu u ministarstvu. 
 
U Novom Sadu je juče bilo konfuzno - šalterski radnici prvo nisu znali šta da rade sa dokumentima građana - da li da ih prime ili ne, a kako je "rešena" ova zbrka čitajte OVDE.
  • Dokle

    10.06.2016 23:57
    Nama nikad ne valja mi smo neverovatni. Kome se ne plaća nek vadi sam i tačka. Toliko smo razmaženi, podli, džangrizavi i malodušni da je to sramota.
  • s lica mesta

    10.06.2016 22:39
    Juče sam overavao zdravstveno uverenje u gradskoj kući na zahtev poslodavca. 990 dinara sam platio takse za pečat na dokument koji već postoji u drugoj ustanovi. Koja olakšanja, kakvi bakrači?!
  • vojvodjanin kao posl

    10.06.2016 21:52
    Placas a ni ne vidis sta. Da pustite nas sa ove strane da idemo a vi ostanite sa svojim ludilom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija