Malu maturu polagalo i 13 osuđenika niškog zatvora

Među 2.500 učenika u Nišu koji su danas polagali završni ispit osnovne škole iz srskog jezika, bilo je i 13 osuđenika Kazneno-popravnog zavoda u Nišu.
Oni su "malu maturu" polagali u zatvorskoj školi, kao učenici isturenog odeljenja Osnovne škole "Lela Popović" iz sela Miljkovca.
 
Osuđenik Darko Vukadinović ( 30) iz Kruševca rekao je za Betu da test iz srpskog nije bio težak: "Zadovoljan sam kako sam uradio. Nadam se da ću dobro uraditi i druge testove. Želim da završim osnovnu školu kako bih se posle školovao za pekara".
 
Osuđenik Saša Bošković (36) iz Svilajnca takođe je rekao da test iz srpskog nije bio težak i da nije imao tremu. "Zanat ću verovatno da završavam na slobodi, pošto imam još malo do kraja kazne", izjavio je Bošković.
 
U Kazneno-popravnom zavodu naveli su da zatvorenici od prošle godine imaju priliku da osnovnu školu završavaju tokokm izdržavanja zatvorske kazne. "Prošle godine je malu maturu polagalo osam osuđenika. Ove godine je maturu trebalo da polaže 15 osuđenika, ali je u međuvremenu jedan prebačen u drugi zavod, a jedan je odslužio kaznu, pa će je polagati u školi u Miljkovcu", kazala je andragološka asistentkinja Milica Gaćinović.
 
Osuđenici se školuju po programu za obrazovanje odraslih, tako da osnovnu školu mogu da završe za tri godine. "Osnovnu školu u Kazneno-popravnom zavodu završavaju 33 osuđenika. Oni uglavnom imaju tridesetak godina, ali ima i starijih. Najstariji među njima ima više od 60 godina", rekla je Gaćinović.
 
Ona je kazala da su osuđenici veoma zainteresovani za završetak školovanja, dolaze redovno na nastavu i pažljivo slušaju nastavnike.
 
Šef odseka za vaspitno-korektivni rad u KPZ-u Miljan Krstić rekao je da su zatvorenici motivisani za završetak osnovne škole jer im to omogućava dalje obrazovanje.
 
"Oni mogu da nakon završetka osnovne škole završe zanat. U Kazneno-popravnom zavodu postoji obuka za deficitarna zanimanja, kao što su zavarivači, pekari, stolari, konfekcionari", kazao je Krstić.
 
U Kazneno-popravnom zavodu u Nišu je 1.350 osuđenika, a više od 800 radi na poljoprivrednom gazdinstvu, u metalskom, teksilnom i drvnom pogonu. Posteljina, uniforme, nameštaj, posuđe, šporeti, bojleri, košnice, ikone - neki su od 350 proizvoda koje oni izrađuju.
 
 
 
 
  • Bravo

    16.06.2016 08:22
    Neka im je sa srećom.
  • Nišlija

    15.06.2016 18:59
    Bolje ikad nego nikad...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.