Informatika neće biti obavezna za osnovce

Nacionalni prosvetni savet nije usvojio predlog Ministarstva prosvete da informatika i računarstvo postane obavezni predmet u osnovnoj školi od 1. septembra.
Samo tri člana Saveta glasala su za izmene, dok je velika većina bila uzdržana.
 
Članovi Nacionalnog prosvetnog saveta su, tokom diskusije, uglavnom rekli da predlog nije loš, ali da ga je ipak potrebno doraditi. 
 
Predmet tehničko i informatičko obrazovanje (TiO) ostaje jedan, obavezan predmet i naredne školske godine. 
 
Informatika i računarstvo trebalo je da od naredne školske godine bude obavezan predmet od petog do osmog razreda osnovne škole, sa ukupnim godišnjim fondom od 30 časova. Nastava tog predmeta trebalo je da bude realizovana kroz takozvani “klizni raspored”, odnosno ravnomerno raspoređene dvočase tokom 15 nastavnih nedelja.
 
Zbog uvođenja informatike, svi ostali nastavni predmeti bi u rasporedu časova imali jednu nedelju manje, ali te časove đaci ne bi gubili već bi se realizovali kroz projektnu, tematsku nastavu ili u digitalnom okruženju.
 
Tokom diskusije kako je saopštilo Ministarstvo prosvete, članovi Nacionalnog prosvetnog saveta izneli su potpuno različita mišljenja o predlogu Ministarstva - od potpune podrške do određenih rezervi.
 
Iako su predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kao i predstavnici Ministarstva za telekomunikacije obrazložili predlog i dali odgovore po pitanju tehničkih uslova, obučenosti nastavnika i vremenske dinamike promena, NPS nije prihvatio predlog da učenici od petog do osmog razreda imaju informatiku i računarstvo kao obavezni predmet - saopšteno je iz Ministarstva.
 
Nacionalni prosvetni savet je usvojio nove nastavne programe za izborni predmet Od igračke do računara u nižim razredima osnovnih škola, Informatika i računarstvo za učenike od petog do osmog razreda, kao i za obavezni premet Računarstvo i informatika u gimnazijama, odnosno za prvi razred u srednjim stručnim školama. 
 
Anketa agencije Ninamedija, koju je naručio portal 021, pokazala je da skoro trećina Novosađana smatra da bi informatiku trebalo uvesti kao poseban predmet i pre petog razreda.
 
Pri stavu da treba razdvojiti informatiku od tehničkog su većinom muškarci, građani starosti od 18-29 godina, oni sa višim obrazovnim nivoima i stanovnici gradskih naselja. Svega se petina sa pomenutim predlogom ne slaže, a 13% nema jasan stav po ovom pitanju. 
 
Razdvajanje tehničkog i informatičkog obrazovanja (TiO) na dva obavezna predmeta izazvalo je polemike u stručnoj javnosti.
 
Društvo pedagoga tehničke kulture smatra da bi zbog tog poteza 50 odsto nastavnika TiO postalo tehnološki višak. S druge strane, u ministarstvu prosvete naveli su da će informatiku predavati postojeći nastavnici, a da će oni za koje se utvrdi da nemaju potrebne digitalne kompetencije morati da ovladaju potrebnim znanjima i veštinama ili da predaju izborne predmete. Razdvajanje TiO na dva predmeta samo je deo inicijative čiji je cilj razvijanje digitalnih kompetencija i jačanje informatičke pismenosti đaka.
 
  • Terjrškova

    30.06.2016 17:57
    @ G
    Često ste naporni ali sada ste potpuno u pravu!
  • G

    29.06.2016 17:25
    @LOL - istina je da ne znam kakvo je trenutno stanje u školama, ali poštovani gospodine bezočno lažete da je tako već 30 godina. Ni ja ni supruga našoj deci nikada nismo radili domaće zadatke, ali ih jesmo učili radnim navikama - zapanjujuće je da uprkos tome što nismo radili umesto njih ipak su sva bila skroz odlična kroz celokupno osnovno i srednje obrazovanje, i sa veoma visokim prosekom posle na fakultetu. Ako je stanje danas takvo kakvo opisujete, da li ste ikada na časovima odeljenskog starešine svoga deteta poveli takvu polemiku?
  • LOL

    29.06.2016 12:17
    ZA G
    Vidim da nemas pojma kako se sta odvija u osnovnim i srednjim skolama. Iz tehnickog vase dete moze biti vredno i sposobno i nikad nece dobiti ocenu vecu od 3. Tako stvari stoje u vecini skola preko 30 god jer je isto to morala i moja majka da radi meni a sad ja svom sinu ako hocet da vam ocena ne kvari prosek morate pomoci detetu u radovima koji su cesto komplikovani i za odrasle veoma sposobne roditelje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija