"Da se privatni fakulteti izjednače sa državnim"

Pet privatnih univerziteta potpisalo je danas Deklaraciju o unapređenju kvaliteta visokog obrazovanja u Srbiji i naglasilo "da se do kvalitetnog obrazovanja može doći slobodnom konkurencijom i izjednačavanjem privatnih i državnih univerziteta".
Deklaraciju su potpisali predstavnici Univerziteta Metropolitan, Univerziteta Privredna akademija, Univerziteta Edukons, Univerziteta BK Alfa i Univerziteta u Novom Pazaru. Rektor Univerziteta Metropolitan Dragan Domazet kaže da se do kvalitetnog obrazovanja može doći samo slobodnom konkurencijom i ravnopravnošću privatnih i državnih univerziteta.
 
Prva mera je, kako kaže, promena sistema finansiranja, koja bi bila usmerena prema studentu, odnosno da studenta finansira država, a on sam bira da li će obrazovanje nastaviti na privatnom ili državnom fakultetu. Kao model finansiranja on je naveo neki vid kreditiranja koje bi studenti dobijali od države, a koje bi kasnije, kada završe studije i zaposle se, vraćali.
 
Druga opcija je da država plaća školarine delimično ili u potpunosti u zavisnosti od uspeha studenta na fakultetu. "Mnoge stvari bi se tako regulisale, imali bi potpuno drugi sistem obrazovanja. To bi obezbedilo ravnopravnost svih visokoškolskih ustanova", rekao je Domazet.
 
On je dodao da se potpisnici Deklaracije bore protiv negativnih pojava u visokom obrazovanju koje urušavaju njegov kvalitet, te da formiraju Etički odbor, a najavili su i usvajanje Etičkog kodeksa, kako bi ispitali i osudili sve pojave neetičkog i neprimerenog ponašanja.
 
Predstavnik Univerziteta Edukons Aleksandar Andrejević kaže da je cilj unapređenje kvaliteta visokog obrazovanja i da privatni univerziteti usvajanjem Etičkog kodeksa žele da reaguju na negativne pojave u visokom obrazovanju. Pred zakonom su, kako kaže, izjednačeni i privatni i državni fakulteti, ali u praksi nije tako.
 
Predstavnik Univerziteta privredne akademije Marko Carić kaže da je važno da privatni i državni univerziti imaju jednake uslove za rad, kao i da treba više raditi na međunarodnoj saradnji sa drugim univerzitetima i podizanju međunarodnog ugleda univerziteta.
 
Na potpisivanje zajedničke Deklaracije o unapređenju kvaliteta visokog obrazovanja pozvani su svi privatni univerziteti, ali se saglasilo samo pet.
  • PRIVATNIK

    09.07.2016 09:59
    Gloria
    Nisi razumela draga moja. Nije stvar u studiranju mog deteta.Stvar je u tome da ja kao privatnik neću biti izjednačen sa vlasnicima privatnih fakulteta po uslovima poslovanja ako ovaj predlog prodje.
    Novac za studente koji upišu privatne fakultete država bi odmah prebacivala na račun privatnih fakulteta .
    A ja novac za korisnike mojih usluga NE DOBIJAM od države.Korisnici mojih usluga se snalaze za novac na razne načine ili nemaju dovoljno novca, pa ja moram da snizim cenu svojih usluga, jer poslujem tržišno .
    Tražiću i ja da država beskamatno kreditira sve korisnike mojih usluga i da mi plaća po punoj ceni.Odmah bih radio punim kapacitetom! Shvataš?
  • Pipi

    08.07.2016 19:21
    Ja ne mogu da verujem da se gospodin koji mi je odgovorio na komentar tako čudi tvrdnji da državni fakulteti takođe štancuju diplome. Gospodine, gde vi živite? Žao mi je ako vam je teško da čujete, ali tako je, državni fakulteti ni po čemu nisu moralniji od privatnih i to je puna istina, a upravo mnogi od njih "žive" na račun kritike privatnih fakulteta. Ne branim privatne fakultete, samo govorim da živite očigledno u 1985. godini ako vama to još nije jasno. I te kako se državni fakulteti završavaju poznanstvima mama i tata sa profesorima, dekanima, studenti koji imaju veze izvlače najlakša moguća pitanja pred očima punog amfiteatra, ocene se prodaju i iza svih diploma ne stoji realno znanje. Sve to dešava se na državnim fakultetima, ali ako vi želite da verujete u dogmu kako su srpski državni fakulteti neki kvalitet i suv moral, to je vaša stvar i vaša zabluda. Moju najbolju prijateljicu sa prosekom preko 9,70 na državnom pravnom nisu hteli ni da uzmu u obzir za asistenta, jedva su čekali da ode, već poslove na istom fakultetu dobijaju sa mnogo nižim prosekom, a nekad pokušavaju da proguraju na filozofskom fakultetu i one koji nemaju čak ni 8,0 u zvanje asistenta. A što se znanja tiče, istina je da se privatni fakulteti brže završe, ali je istina i da u biti ni po čemu kod nas nisu gori od državnih, kad se sve sabere i oduzme. A ko hoće da uči, učiće sa ili bez fakulteta.
  • Šamlov

    08.07.2016 15:46
    obraz
    Ja sam skoro završio svoj radni vek kao mašinas po struci,fala bogu...da kazem !!!!nemam ništa protiv obrazovanja ,ako to stvarno čini,ali ako se ljudi obrazuju samo zato da bi imali veću platu,zbog tog magičnog kjeficijenta x vrednost boda=plata,eee onda je to bez veze jer sledeća računica kaže...diploma više škole košta od 2500 eura pa do 5000 eura (lupam iznos,mada možda i ne grešim) ee kroz razliku u plati to će mi se ili mu se vratiti,u svemu tome znanje je na zadnjem mestu,kažu Novom Sadu treba 6000 IT stručnjaka aa gde će oni to da rade i koje su to firme Novi Sad je mrtav što se industrije i privrede tiče.Postavlja se pitanje ko će u ovoj zemlji da radi ako svi postanemo akademski gradjani,ko će nešto stvotiti ,napraviti obrati.zamesiti kilogram hleba,u školama nema više zanata,ne uči se kako od ništa napraviti nešto i to prodati,mi frabrike nemamo,radnika ,još malo i zemljoradnika jer se poljoprivredni proizvodi uvoze iz Albanije,kupus ,paradajz,salata i ostalo,a što je najgore ti Albanski proizvodi stižu u ustanove gda se sprema hrana za decu........niste znali ee sad znate eee takva smo mi zemlja...pre svega lični interesi pa po cenu tudjeg zdravlja...treba li nama obrazovanje uopšte????

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija