Otvorena poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa EU

Poglavlja 23 i 24 u pristupnim pregovorima Srbija-EU o vladavini prava danas su otvorena u Briselu, rekli su evropski zvaničnici.

Miroslav Lajčak, šef diplomatije Slovačke koja predsedava EU, rekao je u Briselu da "otvaranje dva ključna poglavlja predstavlja značajan korak napred u pregovorima sa Srbijom".

Evropski komesar za proširenje Johanes Han rekao je da otvaranje poglavlja 23 i 24 predstavlja izuzetno važan korak za integraciju zemlje u EU.

"Možemo da slavimo otvaranje ova dva ključna poglavlja i to je veliki trenutak za sve nas", rekao je Han posle medjuvladine konferencije na kojoj su otvorena poglavlja 23 i 24.

Han i Lajčak su ocenili da se napredak ne meri brzinom, nego kvalitetom i sadržajem reformi.

Lazarević: Napredak u pregovorima zavisi od uspeha u poglavljima 23 i 24


"Danas otvorena poglavlja 23 i 24 koja se bave pravosuđem, ljudskim pravima, reformom javne uprave i drugim temama su za nas, pored poglavlja 35 najznačajnija. O njima će se pregovarati paralelno sa svim drugim poglavljima koja se budu otvarala. Ova poglavlja uslovljavaju tok i brzinu celokupnih pregovora, jer napredak u bilo kom drugom poglavlju zavisi od napretka u ovim poglavljima", kaže Nebojša Lazarević, direktor Centra za evropske politike i član Užeg pregovaračkog tima za pristupanje Srbije EU.

"Jasno je da Evropska unija neće dopustiti da jedna država članica, recimo, tvrdi kako joj je napredovala potrošačka ili neka druga politika, a da joj u isto vreme ne rade sudovi ili da javna uprava ne isporučuje ono što je dužna da isporuči," objašnjava Lazarević.

Lekcija koju je Evropska unija naučila iz ranijih proširenja 2004, 2007, ili 2013, upravo se tiče poglavlja 23 i 24, jer se dešavalo da zemlje centralne i istočne Evrope naprave ozbiljan napredak, da bi onda sa danom članstva u EU počele da se vraćaju na staro. "Zato će EU sada itekako voditi računa da ove fundamentalne reforme kod nas budu nepovratne, odnosno da kad se jednom dese nema povratka na staro".

Iako je Srbija spremna za otvaranje i više drugih poglavlja, uključujujući poglavlja 25 i 26 o nauci i istraživanju, kulturi i obrazovanju, kao i poglavlje 5 o javnim nabavkama, Lazarević naglašava da će bilo kakvo dalje otvaranje, kao i zatvaranje poglavlja u budućnosti zavisiti od napretka u pregovorima o poglavljima 23, 24 i 35.
 

  • @Šamlov

    19.07.2016 11:08
    Stvar je u tome što mene i vas niko ne pita, mi smo potrošna roba.
    Premijer je bio na sastanku sa Kerijem, koji mu je mnogo bitan.
    U takvim prilikama se obično daju kolačići.
    Prema mom životnom iskustvu, koje nije ništa manje od Vašeg, uvek se neka sila odgore umeša pre ili kasnije, i stvari postavi na svoje mesto.
    Tako je volja viših sila da oni rade to što rade sada, dok im je određeno.
    Bez obzira što to nema zdrave pameti ni veze sa narodom.
  • Šamlov

    18.07.2016 21:10
    poglavlje
    Premijer kaže da se oseća ponosno , neznam zbog čega??? ponosno u državi gde ništa nije sigurno.....ja se ni malo ne osećam ponosno jer posle 35 godina rada i platom od 200 eura ne mogu da živim normalno a kamoli ponosno.........ponos an možeš biti kada u tvojoj zemlji rade fabrike ,zemljoradnici obradjuju zemlju u školama postoje zanati ,kada se živi kao sav normalan svet,ne može se biti ponosan kada si dužan MMFu i kada ti stranac govori šta da radiš u svojoj zemlji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija