I u Geoksu radnici moraju da nose pelene

Nakon što je objavljena ispovest Gordane Krstić, koja je zbog "nenormalnih uslova za rad" napustila posao u Fabrici obuće "Geoks" u Vranju, počelo je da se odmotava još jedno klupko mobinga stranih poslodavaca u Srbiji.
Kao najdrastičniji primer ova bivša radnica navodi da je "zaposlenima u toku smene od sedam do 15 sati dozvoljeno da samo dva puta idu u toalet, a da im je italijanski poslodavac preporučio da ukoliko imaju češće fiziološke potrebe, nose pampers pelene". Novinaru Danasa obratilo se više radnika Geoksa koji su ukazali na ponižavajući odnos italijanskog poslodavca, ali su želeli da ostanu anonimni, jer bi u slučaju objavljivanja njihovih imena dobili otkaz.
 
- Postoji verbalno vređanje, nazivaju nas pogrdnim imenima, na šta nemate kome da se žalite. Ni u jednoj hali nema adekvatnog provetravanja, pa se dešavalo da se radnici onesveste zbog isparenja lepka pod letnjim temperaturama. Oni su morali nakon intervencije hitne pomoći da se vrate na radnu liniju i odrade svoju smenu do kraja - kaže jedan od sagovornika lista.
 
- U pogledu zapošljavanja Italijani ne žele starije od četrdeset godina, bez obzira na iskustvo. Mom kolegi su rekli kada je hteo da pređe u Geoks da je sa 43 godine prestar i da oni "ne zapošljavaju penzionere" - navodi drugi radnik. Prosečne zarade se kreću oko 30.000 dinara. Isplaćuju se redovno. 
 
Inspekciji rada su iz Geoksa stigle četiri anonimne prijave koje se odnose na loše uslove, ali i na neisplaćivanje prekovremenog rada. Poslodavac je nakon rešenja inspekcije isplatio uvećanu zaradu za prekovremeni rad. Kako tvrde radnici, još uvek nije rešen problem provetravanja radnog prostora.
 
Za sada u "Geoksu" ne postoji sindikalna organizacija koja bi se bavila zaštitom prava zaposlenih. - Ma kakav sindikat, odmah bismo dobili otkaz. To nam je indirektno savetovano pre nego što smo se zaposlili. Ne mogu da kažem da nam je neko branio da se organizujemo, ali jednostavno postoji strah od gubitka posla - kaže sagovornik Danasa.
 
U fabrici koja je podignuta uz subvencije Vlade Srbije od preko tri miliona evra za otvaranje novih radnih mesta, kao i višemilionsko ulaganje u sređivanje industrijskog prostora, novinar ovog lista nije mogao sa stupi u kontakt ni sa jednim odgovornim licem zaduženim za odnose sa javnošću. 
 
Sindikat: Kriva je vlast
 
Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) saopštila je da je vlast kriva za nezakonito postupanje poslodavaca prema radnicima u pojedinim firmama u Srbiji. - Razumemo zalaganje i želju vlade da u Srbiju dođe što više stranih investicija, ali ne razumemo da se ne vodi računa o položaju zaposlenih u tim kompanijama - navodi ASNS.
 
Taj sindikat podseća da su radnici u firmama u Srbiji bili podvrgnuti poligrafskim ispitivanju, kao i da je nekima zabranjen odlazak u toalet za vreme rada. Istaknuto je da vlast u Srbiji ne reaguje na upozorenja sindikata da je u mnogim kompanijama u zabranjeno formiranje sindikata.
 
Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti Rododoljub Šabić upozorio je preduzeće Perutnina Ptuj-Topiko iz Bačke Topole da je nedozvoljeno obrađivalo podataka o ličnosti prilikom poligrafskog ispitivanja 17 zaposlenih, kako bi se otkrili krivci za krađu mesa. Opširnije o tome možete pročitati OVDE.
 
Podsećamo da su se na fizičko i mentalno zlostavljanje žalili i radnici fabrike Jura u Leskovcu. Opširnije OVDE
  • Neko

    21.07.2016 10:40
    @Mile
    Jesi li ti ozbiljan sa svojim pitanjem za sindikat ili samo nisi pročitao celi tekst ?
  • ex chapman

    21.07.2016 08:47
    podrška
    vidim da polako počinjemo da sledimo "kineski put" - jeftina i obespravljana radna snaga = ekonomski prosperitet. i tako jedno 100 godina i srbija će postati ekonomska sila. stegnite kaiš, povijte grbaču, začepite gubicu i radite ko konji za buduće generacije. naravno ne za sve u toj budućoj generaciji - vaša deca verovatno neće biti u toj "manjoj ali boljoj polovini" stanovništva koje će ubirati plodove vašeg minulog rada. ali ne treba biti uskogrud - treba misliti na dobrobit zajednice a ne samo na svoje privatne. bitan je opšti progres i napredak. i šta ima veze što se privatne fabrike finansiraju iz budžeta? pa ionako će od njihovog rada zajednica imati ogromnu korist. naravno ne svi pripadnici te zajednice pojedinačno, ali u proseku svima će biti bolje! ako neko mesečno zarađuje 30.000 a neko 3.000.000 onda je njihova prosečna zarada 1.515.000 što je daleko iznad proseka u nekoj tamo švajcarskoj! živeo kapitalizam i tržišna utakmica; živeli državni podsticaji tajkunima; živela njihova deca u belom svetu gde oni drže i troše pare koje su od naše dece oteli!
  • Mile

    21.07.2016 08:35
    Gde je sindikat da ih zaštiti? Ili su i u toj firmi sindikalci potkupljeni?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.