Svinjetina poskupljuje čak 50 odsto

Svinjsko meso u narednih desetak dana poskupiće i do 200 dinara, najavili su najveći uzgajivači svinja u Srbiji.
Razlog za ovo veliko poskupljene od gotovo 50 odsto je drastično smanjenje broja tovljenika. Do prošle nedelje najbolje svinjsko meso je koštalo 350 dinara po kilogramu i bilo je jeftinije od prerađevina. U međuvremenu, cena svinjskog buta je porasla 400 dinara, a do kraja jula njegova minimalna cena biće oko 550 dinara, tvrdi Petar Matijević, vlasnik mesare "Matijević".
 
"Zbog drastičnog skoka cene svinjetine već sledeće nedelje više će se jesti salama. Za kratko vreme na tržištu je došlo do potpunog obrta. Zbog velike ponude cena tovljenika doskora je bila 140 dinara po kilogramu. To je za proizvođače bilo potpuno neisplativo, pa su značajno smanjili proizvodnju. sada imamo situaciju da nema dovoljno tovljenika, cena je već skočila za 10 dinara i tu nije kraj", ocenio je Matijević za "Blic".
 
Iako su neki spas od povećanja cena videli u uvozu, to neće pomoći jer je i u drugim evropskim zemljama cena mesa skočila. Naime, kilogram svinjskog buta iz uvoza bi već sada koštao 600 dinara. U Mađarskoj je kilogram svinjetine za mesec dana porastao za pola evra.
 
Vlasnik industrije mesa "Trlić" Živojin Jovanović kaže da je situacija toliko kritična i da ne treba isključivati ni nestašice.
 
"Seljaci su donedavno na svakom kilogramu tovljenika gubili po 30 dinara. Sada su zato obustavili proizvodnju, a oni koji i imaju dobar tov obustavili su prodaju jer čekaju bolju cenu. Takva oksudna ponuda će nesumnjivo vrlo brzo dovesti i do poskupljenja i do nestašica", objašnjava Jovanović.
 
U "Karneksu" Miodraga Kostića kažu da rast cene tovljenika "zasad neće uticati na promenu cena njihovih proizvoda". Oni ističu da je poskupljenje "uslovljeno nestašicom svinja usled sporijeg napredovanja tovljenika tokom velikih vrućina".
 
Član odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti Branislav Gulan kaže da je stočarstvo u Srbiji u velikoj krizi. On ukazuje na to da je u poslednje dve decenije stočni fond opadao do četiri odsto godišnje, a da je broj svinja smanjen za 600.000. Država svakog tovljenika subvencioniše sa 1.000 dinara. Proizvođači kažu da bi proizvodnja bila isplativa uz pomoć od 1.500 dinara.
 
Podsećamo da je ovo poskupljenje najavljeno pre par dana o čemu možete pročitati OVDE.
  • Cow girl

    25.07.2016 08:24
    Kad vam tajkunska svinja pojede kućni budžet onda vam jedino preostaje da jedete ono što jede ona:kukuruz, soju, žitarice, buđav leba od juče...
  • Stanodavac

    22.07.2016 21:50
    Nakon poskupljenja mesa, Vlada Srbije treba da otvori sajt, da komsije mogu da prijavljuju komsije koji nemaju para da kupuju meso.
  • U.

    22.07.2016 21:01
    Bar cemo biti zdraviji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.