Vođa velike kriminalne grupe iz Srbije uhapšen u Peruu

Peruanske vlasti u saradnji sa američkom DEA uhapsile su Zorana Jakšića (57), poreklom iz Zrenjanina, vođu međunarodne kriminalne organizacije koja se bavila trgovinom drogom, a koja je u Srbiji, ali i čitavom svetu, poznata kao grupa "Amerika".
Jakšić, koga DEA optužuje za trgovinu drogom i ubistva, saslušan je u Limi nakon što je avionom američke agencije za borbu protiv droge transportovan iz Tumbesa, gde je uhapšen. Sumnja se da se njegova grupa osim drogom bavila i iznudama, otmicama, ali i da je imala svoje plaćene ubice.
 
Za njim su bile raspisane tri međunarodne poternice i jedna koju je izdao peruanski sud, ali je granicu prelazio koristeći čak 46 lažnih identiteta i 10 različitih pasoša. U momentu kada je uhapšen, Jakšić je koristio dokumenta na ime Lens Korona. 
 
Kako prenosi list "Republika", traži ga nekoliko zemalja, a za njim je bilo raspisano 25 međunarodnih zahteva. Zbog njegovih kriminalnih aktivnosti jurile su ga Nemačka, Argentina, Australija, Grčka, SAD, Peru i BiH, ali je koristeći lažne identitete uspevao da izbegne hapšenje. Jakšić je u Peru ušao pomoću falsifikovanih dokumenata, a uhapšen je kada je nameravao da napusti zemlju na granici sa Ekvadorom, ne sumnjajući da ga na graničnom prelazu čekaju agenti u operaciji koja je nazvana "Policijska operacija Amerika". Hapšenje je izvršeno u koordinaciji sa agentima DEA.
 
Jakšić je u Peruu već hapšen 1998. godine. Tada je osuđen na pet godina zatvora zbog šverca droge. Bio je i u Nemačkom zatvoru 2004. godine, kada mu je policija u automobilu pronašla devet kilograma droge.
 
Grupa koju je predvodio Jakšić tereti se, između ostalog, i da je iz Buenos Ajresa morem prošvercovala ukupno 300 kilograma kokaina u Evropu. Droga je bila na dva broda, od kojih je jedan uplovio u luku u Holandiji, a drugi u Belgiju. Iako je izbegao hapšenje u Argentini, Interpol ga je uhapsio u Madridu i isporučio ga toj zemlji. Međutim, uspeo ja de umakne iz zatvora. Utvrđeno je da je on stajao iza tovara od 180 kilograma kokaina, koji je napustio luku u Buenos Ajresu, a potom presretnut u Holandiji 2008. godine. Takođe, unajmio je tri Srbina koji su brodom prošvercovali 120 kilograma kokaina u Belgiju prošlog septembra.
 
Zahvaljujući podacima koje su agenti prikupili krajem prošle godine, izvedena je 21 istovremena akcija u nekoliko zemalja. U Argentini je uhapšeno 19 ljudi, u Maleziji 11, a jedan u Grčkoj. Jakšić je uspeo da umakne i do hapšenja ostane van domašaja policije.
 
Devedesetih ubijali po Srbiji
 
Zorana Jakšića američka DEA sumnjiči da je vođa međunarodne kriminalne organizacije poznate kao "Grupa Amerika", koja je osnovana u Beogradu u Srbiji 90-tih godina i sastavljena je od građana Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, država koje su nekada činile Jugoslaviju. Svedok iz podzemlja, pod pseudonimom Srećko, čije je raskomadano telo nađeno 2003. u Mađarskoj, policiji je u februaru 2001. dao kompletan spisak imena svih pripadnika grupe "Amerika". Ispričao je da je klan osnovao Vojislav Raičević, zvani Voja Amerikanac, koji je ubijen.
 
Za klan "Amerika" vezuje se više od dvadeset likvidacija na beogradskom asfaltu. Svedok "Srećko" ih je optužio za ubistva policijskog inspektora Dragana Radišića, v.d. ministra policije Radovana Stojčića Badže, policijskih pukovnika Milorada Vlahovića i Dragana Simića, Bojana Petrovića, Miše Cvjetičanina, Milana Roganovića, Gorana Vukovića, Radeta Ćaldovića Ćente, novinarke Maje Pavić, Juse Bulića, Zorana Šijana i Zorana Todorovića Kundaka. Poslednji put ovaj klan se pod udarom srpske policije našao u novembru 2004, kada je u Beogradu uhapšen član grupe Krsto Stanišić, po poternici nemačkih vlasti. Policija je tada saopštila da je klan Milete Miljanića u Nemačkoj, Švedskoj, Holandiji, Italiji, Mađarskoj i zemljama bivše SFRJ počinio više od dvadeset ubistava.
 
  • OZnan

    24.07.2016 06:02
    Smrtne kazne svim dilerima droge. Smrtne kazne posaljite ga u Saudiju. ubija nasu decu neka pati. Frajeri pobjegli iz zatvora za vreme rata divljali po Bosni klali silovali i pobijali nevine sad glume neke frajere po Peruu. Al si naso di ces da se kur.is danas kad je tako organizirana anti drog komunikacija. Zamisli kako su tako glupi. On dodje u Peru Kolumbiju i misli kako ga vlasti tamo ne prate. hahaha A jos ne radi uziva na racun pobijenih sa drogom. Smrtne kazne za sve koji bilo kako nabavljaju dilaju ili koriste.
  • gari

    23.07.2016 19:30
    dobro je da mu tamo sude ovde bi dosao do cuvenog apelacionog i verovatno.... sta mislite..plus oslobodjen minus osudjen
  • vojvodjanin

    23.07.2016 18:35
    Isporucite ga Srbiji da ga ovi iz SNS oslobode i plate sto je bio uhapsen.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.