Poslanici dobijaju platu i nakon isteka mandata

Na platnom spisku Skupštine Srbije trenutno se nalaze i 44 bivša poslanika i za njihova primanja će do septembra iz budžeta biti izdvojeno 8.800.000 dinara.
Reč je o zastupnicima iz prošlog saziva koji nisu ponovo izabrani i koji po zakonu imaju pravo da tri meseca od prestanka mandata nastave da primaju poslaničku platu. U tom periodu oni će dobijati osnovnu zaradu od 67.000 dinara, ali ne i paušal od 27.000.
 
Među bivšim poslanicima, koji su i dalje na spisku zaposlenih u parlamentu, polovinu čine naprednjaci. Pored njih, tu je i petoro poslanika iz Demokratske stranke, četvoro socijalista i troje iz Socijaldemokratske partije Srbije.
 
Šef poslaničke grupe SNS u prošlom sazivu, Zoran Babić, nije želeo da otkrije za "Novosti" koji su mu profesionalni i politički planovi od septembra, niti da odgovori da li očekuje funkciju u izvršnoj vlasti. On je kratko prokomentarisao da će se o tome razgovarati od septembra. 
 
Poslaničku platu do septembra prima i bivši poslanik Socijaldemokratske stranke Slobodan Homen. Od septembra on će nastaviti rad u porodičnoj advokatskoj kancelariji.
 
Među poslanicima sa platom našla su se i dvojica umetnika iz Socijalističke partije Srbije. Reč je o reditelju Srđanu Dragojeviću i muzičaru Neši Galiji. Nijedan od njih nije ni tokom poslaničkog staža zapostavljao svoju osnovnu karijeru, a Dragojević je nedavno objavio i knjigu za decu.
 
Na listi su još i estradni menadžer i bivši poslanik SNS Saša Mirković, funkcioner Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš, poslanik SDPS Ivan Bauer, te nekadašnjih član Saveza vojvođanskih Mađara Laslo Varga.
  • neko

    28.07.2016 08:25
    Nisu oni krivi vec mi.
  • Sima Strahota

    27.07.2016 22:41
    A mi?
    Zašto se ne primenjuje isti zakon i za obične smrtnike, kada dobiju otkaz? Umesto toga, mi finansiramo njihov nerad (sedeli u sazivu ili ne, na istom je). Još stezanje kajša je sigurno obećanje, koje je veliki vođa izostavio da spomene. O ma*ku vam....
  • ПатриЈот

    27.07.2016 22:37
    Па боље да добију плату, него као до сад пензију. Или неку агенцију, као цветковић. Можда неку фабрику или комбинат, ... или

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.