Treba li smanjiti broj poslanika?

Izmene Ustava koje Srbiju očekuju do kraja 2017. godine, mogle bi, pored ostalih, da obuhvate i pitanje smanjenja broja poslanika u Narodnoj skupštini, čemu, bar zasad, poslanici nisu preterano skloni.
Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj podseća da je u 19. veku Velika narodna skupština u Srbiji imala 600 "poslanika", te da navodi kako bi se na taj način napravile uštede u budžetu predstavljaju demagogiju. 
 
"Ako imamo prirodan cenzus za nacionalne manjine, a prepolovimo broj poslanika onda će im taj prirodni cenzus biti dvaput veći i ostaćemo bez manjina u Narodnoj skupštini", ukazao je Šešelj.
 
Politički analitičar Branko Radun upozorava da bi na taj način pojedini delovi zemlje ostali bez svojih predstavnika u parlamentu. U razloge "za", on ubraja to što bi manji broj poslanika bio "jeftiniji" za poreske obveznike i skupstina bi možda efikasnije radila. 
 
I poslanica Demokratske stranke Nataša Vučković smatra da je eventualno smanjenje broja poslanika ozbiljno pitanje, koje govori na koji će način građani biti predstavljeni, te da je važno da rasprava o tome nema nikakve populističke elemente, što je čest slučaj.
 
"Često se predstavlja da parlament mnogo košta i da zbog toga treba da se smanji broj poslanika. Argument koji leži u osnovi takve teze je da i demokratija jako mnogo košta. Ako kažete da mora da se smanji broj poslanika onda se postavlja pitanje za koliko, a to je pitanje koje zahteva ozbiljnu raspravu", navela je Vučković.
 
Ona smatra da treba videti kako stoje stvari u parlamentima u okruženju i u zemljama koje imaju sličan broj stanovnika i sličnu strukturu, te da ne treba donositi nikakve brze odluke.
  • maki

    27.07.2016 20:33
    narod
    O tome netreba ni polemisati. Narod ih je izabrao "Kao" izabrao i to znači da oni treba da rade za narod tj bez naknade, dnevnica i ostalih povlastica, Ja bih ih samo nagrađivala kada nešto urade za narod dnevnicom od 1200 din koliko i nas plaćaju i eto ti rešenja za povećanje buđžeta i preporod Srbije. Svi oni imaju svoje plate ovo su sami hteli kandidujući se znači na dobrovoljnoj osnovi to rade pa nek izvole. A i to da li će dobiti dnevnicu za uspešnost u radu ponekada ako nešto urade za narod bi stavila na glasanje pa ako prođe nek ga isplate a ako ne onda šipak pa da vidiš kako bi se utrkivali da nešto urade ili bi pokazali svoje pravo lice i svi bi znali kolko njih nam ustvari želi dobro tj radi za narod.
  • Tea

    27.07.2016 15:17
    Ne netreba smanjivati broj,samo postojeci OBAVEZNO da volontiraju.Neka ceo drzavni aparat volontira i eto spasa za celu drzavu.
  • Đed Đuro

    27.07.2016 14:22
    Ne, treba ga povećati! Ovaj narod ima kapaciteta i za duplo više idiota... Da ne kažem idijota!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija