Spisak branitelja koje Srbija potražuje čuči u fioci pet godina

Hrvatske vlasti će tek narednih dana, pet godina nakon što im je Srbija dostavila spisak sa imenima 43 branitelja, početi te ljude da obaveštava da ih Beograd potražuje zbog sumnje da su počinili ratne zločine, prema Zakonu o nadležnosti za područje bivše SFRJ.

Hrvatskoj je, naime, taj spisak iz Srbije dostavljen 2011. godine.

Ministar branitelja Tomo Medved priznao je danas da je greška što branitelji o optužnicama nisu obavešteni onda kada su one dostavljene Hrvatskoj. Kako se tako nešto ne bi ponovilo, on je rekao da je sa Ministarstvom pravosuđa Hrvatske dogovor da se te optužnice dostave Ministarstvu branitelja kako osobe kojih se to tiče bile pravovremeno obaveštene.

Medved je naveo da resor na čijem je čelu traži pravne mogućnosti za pobijanje tih optužnica, koje su, kako smatra, za Hrvatsku apsolutno neprihvatljive.

Vlasti u Hrvatskoj traže od Srbije da izmeni zakon koji, prema njihovom mišljenju, Beogradu daje široka ovlašćenja koja mu ne pripadaju. Vlast u Zagrebu smatra da Srbija ne može da ima nikakve nadležnosti nad hrvatskim braniteljima na teritoriji Hrvatske.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.