Osamnaestoro dece u Zaječaru inficirano bolešću šaka, stopala i usta

Takozvana bolest šaka, stopala i usta zabeležena je kod 18 mališana u Zaječaru, za svega dve nedelje, zbog čega je proglašena epidemija.

Prvi simptomi javili su se kod šestogodišnjaka, a zatim i kod dece uzrasta četiri godine, ali kako tvrde doktori, nema razloga za paniku jer ozbiljnih posledica nema.

- Prvih dana osim plikova i bubuljica na dlanovima, tabanima i u ustima, koji mogu da otežaju hodanje, javlja se visoka temeperatura, i do 40 stepeni, zbog čega može da dođe do dehidratacije zbog čega ih i primamo na odeljenje - ističe dr Slavica Vučković za RTV Bor, načelnik Dečjeg odeljenja Opšte bolnice u Boru i napominje da informacija da je u pitanju koksaki virus nije tačna.

U većim grupama, poput obdanišnih, virusna infekcija lako se prenosi prljavim rukama i igračkama koja deca stavljaju u ista, kao i kapljičnim putem. Za ovu bolest ne postoji vakcina, a kako lekari objašnjavaju, mere su preventivne i trebalo bi da se obrati pažnja na ličnu higijenu i dezinfekciju stvari.

  • Zivan

    28.07.2016 08:32
    Nismo samo siromassni, vec i neuredni; ne vodimo dovoljno raccuna ni o liccnoj higijeni...
  • zZ

    28.07.2016 07:57
    šta izaziva bolest
    naravno da jeste Koksaki (Coxackie) grupe A i Enterovirus (tip 71)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija