VIDEO: Lansiran sajt za praćenje rada državnih uprava

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Srbije od danas ima internet sajt "Dobra uprava", namenjen informisanju građana o reformi javne uprave i obaveznoj razmeni podataka iz službenih evidencija.

To je interaktivni portal, putem kojeg gradani mogu da se informišu o svojim pravima u upravnim postupcima kada je reč o razmeni podataka iz službenih evidencija, da se bliže upoznaju sa sistemom rada institucija uprave, ali i da se, popunjavanjem upitnika ili upućivanjem pisma Ministarstvu, aktivno uključe u nadzor nad radom javne uprave, a time i nad reformom, sapštilo je Ministarstvo.

"Sajt je izrađen sa idejom da se razmena podataka iz službenih evidencija, koja je počela od 8. juna i koja je definisana odredbama novog Zakona o opštem upravnom postupku (ZUP), prati na sistemski i sveobuhvatan način, kako na republičkom, tako i na lokalnom nivou", ističe se u saopštenju.

Punom primenom tih odredaba započeo je proces reformisanja javne uprave u uslužni servis građana i privrede. Teret prikupljanja dokumenata koji sadrže podatke iz službenih evidencija prebačen je s građana na upravu, a u perspektivi je i uspostavljanje širokog sistema elektronske uprave.

Krajnji cilj primene novog ZUP-a je sistemska promena rada celokupne javne uprave koja će postati moderan i efikasan servis građana i privrede, orijentisan ka njihovim interesima i potrebama.

Ministarstvo poziva javnost da kroz redovno informisanje na sajtu pruži podršku da se sistemski unapredi rad uprave, kako bi 1. juna 2017. bile potpuno spremna za punu primenu ZUP-a.

"Bez aktivnog uključivanja građana u nadzor nad primenom javnih politika i bez aktivnog komuniciranja građana i institucija, veliki proces reforme državne adiministracije nije moguć", ističe se u saopštenju.

Dostupan je i kratak animirani film o novom načinu rada javne uprave, o promenama koje su u toku.

  • Brzi gonzales

    01.08.2016 19:52
    Kao u bajci
    Crtani su za malu decu i infaltilne odrasle.
    Realnost je da vam nova zdravstvena nije od koristi ako nemate i staru kod sebe, da vam fali jos jedan papir za sve. Da vam traze kopiju iz APR-a ne starije od 3-6 meseci kako se kome cefne, da vam treba overena kopija dokumenta koji vec imaju kod sebe, da nisu umrezeni i da ni sami nisu sugurni kad ce biti umrezeni. Na kraju vam samo kazu kad ste gledali taj crtac o takvoj upravi neka vam i dokumente izdaju Veliki Strumf i Strumfeta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.