Nenad Popović i Goran Trivan u dve nove kancelarije Vlade

Vlada Srbije tokom septembra mogla bi biti uvećana za dve nove kancelarije, a na čelu jedne od njih biće biznismen i šef SNP Nenad Popović.

Za sada je gotovo izvesno da će biti formirana Kancelarija za ekologiju i Kancelarija za saradnju sa zemljama sa kojima Srbija ima dogovor o bescarinskoj razmeni, koje se već sada u političkim krugovima zove "kancelarija za saradnju sa Rusijom".

Na čelu resora koji će se baviti ekologijom mogao bi se naći kadar SPS i kao rešenje se pominje Goran Trivan, koji je dugogodišnji sekretar za zaštitu životne sredine Beograda. Kancelarija za ekologiju jeste neophodna Srbiji i čak postoji i zahtev da se tom oblašću bavi sa nivoa ministarstva i u većem kapacitetu od kancelarije.

"Ekologija je 27. poglavlje u pregovorima sa EU i ta oblast je jedna od najozbiljnijih i najsloženijih politika EU. Reforme u toj oblasti su izuzetno skupe. Prema poslednjoj proceni rađenoj kod nas, približavanje EU u oblasti zaštite životne sredine koštalo bi skoro 11 milijardi evra. Danas je ta suma možda i veća jer je svet, a i EU, napredovao, a kod nas nije gotovo ništa urađeno u ovoj oblasti", kaže izvor iz Nemanjine.

Do sada je ekologija bila u sastavu Ministarstva poljoprivrede, ali je konstantno zanemarivana iako je trebalo da ima politički prioritet. Za razliku od ove kancelarije, manje opravdanja ima formiranje druge kancelarije na čijem čelu bi trebalo da bude Nenad Popović. Njeno osnivanje se tumači kao deo političke pogodbe na unutrašnjoj političkoj sceni, ali i želje Moskve da Popović, koji je proruski orijentisan političar, dobije svoje mesto u vlasti.

"Ova kancelarija se neće zvati "kancelarija za saradnju sa Rusijom", već će to biti pokriveno formulacijom unapređenja ekonomske saradnje sa zemljama sa kojima Srbija ima bescarinski režim. Činjenica je da se ovim poslovima već bavi Privredna komora, a zakonodavno Ministarstvo trgovine", kaže izvor "Blica" i dodaje da Srbija na osnovu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju ima bescarinski režim sa EU za deo proizvoda, ali i Cefta sporazum sa zemljama regiona i veoma značajan sporazum sa Turskom.

Formiranje dve nove kancelarije navođeno je kao sigurna stvar i pre formiranja Vlade. Međutim nije bilo dovoljno vremena da se od trenutka objavljivanja imena budućih ministara i premijerovih putovanja pošalje zakon o ministarstvima. Stoga se usvajanje novog zakona koji bi ove oblasti regulisao očekuje tokom septembra.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.