Gej aktivista pretučen u centru Beograda

Gej aktivistu i organizatora Parade ponosa Beograd Bobana Stojanovića, danas oko 15 sati, na uglu ulica Carice Milice i Maršala Birjuzova, brutalno su fizički napala dvojica nepoznatih napadača, saopštila je Parada ponosa.

 

Stojanović je razgovarao telefonom kada je jedan od napadača počeo da dobacuje: "Evo ga peder!", da bi mu nakon toga zadao snažan udarac u predelu nadlaktice i nastavio da mu se unosi u lice, uz prozivanje Stojanovića na osnovu seksualne orijentacije, kaže se u saopštenju.

Stojanović je uspeo da se odmakne od napadača koji su nastavili da ga, pred građanima koji su se tu zatekli, ponižavajućim tonom nazivaju "pederom".

"Kao i posle svakog napada osećam se uplašeno i ljuto. Ovo nije prvi napad koji doživljavam i prvo što mi padne na pamet nakon toga je - moglo je i gore. To nije u redu. Siguran sam da sam ja danas samo jedan od nekoliko LGBT osoba koje su u Srbiji napadnute", rekao je Stojanović.

On je, kako se navodi u saopštenju, rekao da je njegova obaveza da o tome govori, "dok će većina nas da ćuti". "Navikli smo i prihvatili da živimo u svakodnevnom strahu, da ignorišemo nasilje koje nam se dešava, a da diskriminaciju doživljavamo kao sitnicu. Napadači koji su napali mene, mogli su da napadnu bilo koga drugog na bilo kom osnovu. Svi mi koji smo deo LGBT zajednice znamo da svaka fizička povreda prođe, ali da mržnja koju vidimo u očima onih koji nas maltretiraju i prebijaju, koji nas svakodnevno ponižavaju, ostaje dugo u sećanju i utiče da se osećamo nesigurno", rekao je Stojanović.

On je prijavio slučaj policiji koja je izašla na lice mesta i potraga za počiniocima je u toku, kaže se u saopštenju.

Tanjugu je ranije u MUP-u rečeno da je gej aktivista napadnut je u centru Beograda, da je policija je dobila prijavu i da će po njoj postupati.
 

  • Ladi

    27.08.2016 15:52
    E ljudi, pa svinje se kljukaju sa svime i svačime u Srbiji kako bi ubrzali rast mesa i bilo jeftinije, ne samo vakcinom. U Srbiji uvek bilo važniji kvantitet a ne kvalitet, i kada je to mnogo opasno po zdravlje. Uvek kada jedem srbijansko meso, imam stomačne probleme. Ali da vidite meso u inostranstvo da probate. Nikakve probleme nemate, a meso je nebo i zemlja u odnosu na srbijansko. U životu niste jeli takvo fino i zdravo meso. Da ta vakcina valja za svinje i da je zdravo za čoveka, ne bi ukinuli u Evropi. Kada bi trebao da biram između zdravlja i domeće svinje, radije bi birao svoje zdravlje a ukinuo domaće stočarstvo. A ne na račun našeg zdravlja da srbijanski stočari bogate.
  • Samo vera spašava

    23.08.2016 19:26
    Po komentarima se vidi da Srbija već neko vreme nije hrišćanska zemlja, već antihrišćanska. A to povlači mnoge nevolje za sobom na čitav narod što smo i imali priliku da vidimo. A ne treba zaboraviti da muslimani mogu da osvajaju samo zemlje gde je narod izgubio svoju hrišćansku veru ili gde nema uopšte aktivne hrišćanske vere. A ne smem ni da pomislim kako će srbijanci u Srbiji proći u budućnosti. Srećom Vojvođani su ostali hrišćani i zadržali svoju veru.
  • @pravda

    23.08.2016 19:04
    Zaista ne treba nikog tući na ulici, ali niti treba praviti od toga medijsku buku sa ciljem da se podstiče mržnja na obe strane. Gospodin Stojanović bolje da se obratio samo policiji kao što svako normalan čini, a ne medijima da od problema napravi još veći problem. Ja sve više verujem da oni namerno provociraju da bi izazvali nasilje pa da se prikažu kao žrtve u medijima. To je podmukao način da se dostigne neki cilj zar ne? Da nisu tako podmukli, u svemu bi ih podržavao. Kada bi se u medijima pojavljivali samo sa pozitivnim stvarima koje čine, mnogo pre bi postigli cilj za koje se bore. Ali ajd neko da im to objasni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija