U Novom Sadu i drugim gradovima još leže NATO bombe

Bombe zaostale posle NATO bombardovanja kriju se na više od 150 lokacija u Srbiji.

Na još oko 10 lokacija u opštinama Preševo i Bujanovac nalaze se razne vrste mina, uglavnom protivpešadijskih.

Najgora situacija je, prema podacima Centru za razminiranje Srbije, u okolini Bujanovca, Sjenice i Paraćina. Razne bombe i rakete, međutim, mogu se naći i u drugim delovima zemlje - kod Novog Sada, Bačke Palanke, u luci Pančevo, kod Šapca, Valjeva, Ućica, Čačka...

Najveću pretnju po građane i dalje predstavljaju kasetne bombe, koje se nalaze na još oko tri miliona kvadrata. One eksplodiraju i na najmanji dodir. Zato se ne smeju dirati ili pomerati. Čak ih i demineri uništavaju na licu mesta. Ukoliko naiđete na neeksplodiranu napravu, odmah pozovite policiju, piše "Blic". U eksploziji jedne takve kasetne bombe MK-4, u nedelju je na Kopaoniku teško povređen deminer Mladen Gluhović sa Pala.

Tokom 78 dana bombardovanja 1999. godine NATO je bacio kasetne bombe na više stotina lokacija u 16 opština u Srbiji, ne računajući opštine na Kosovu i Metohiji. Uglavnom su korišćene bombe koje u sebi sadrže od 145 do 247 komada kasetne municije. Pre pada na zemlju velika, kontejner bomba se otvara i rasipa manje, kasetne bombe po terenu, pokrivajući tako ogromnu površinu. Na teritoriji Srbije kasetna municija se, prema podacima Centra za razminiranje, još nalazi na površini od oko tri miliona kvadrata.

Situacija je nešto bolja kada je reč o klasičnim avionskim bombama i raketama koje nisu eksplodirale. Pretpostavlja se da se one nalaze na oko 150 lokacija, ali su one u zemlji na dubini i do 20 metara. One zbog toga ne predstavljaju toliku opasnost za građane. Otkrivaju ih, uglavnom, pri nekim iskopavanjima i građevinskim radovima.

Nije iznenađenje, takođe, ako se pri građevinskim radovima naiđe i na projektile koji su ostali još iz vremena Drugog svetskog rata. Tako je pre tri godine u centru Beograda izvađena stara nemačka avio-bomba teška 1.000 kilograma, sa punjenjem od 620 kilograma eksploziva.

Iako se verovalo da je Srbija očišćena od protivpešadijskih mina, koje su inače zabranjene, krajem 2009. godine otkriveno je bar 10 lokacija u opštinama Bujanovac i Preševo na kojima se nalaze razne vrste mina. One su pokrivale prostor od oko 3,5 miliona kvadratnih metara.

Deo lokacija očišćen, ali se sumnja da se u Bujanovcu mine nalaze na površini od još oko dva miliona kvadrata.

  • rezervista

    24.08.2016 19:14
    @ZLObodan m.
    Kako je to tebi i za ovo kriv ZLObodan m.???
    Je li možda trebao da pristane na Rambuje? Ako jeste, onda navedi oko čega su se posvađali, i koja je bila granica koja se nije prešla! OBAVEZNO navedi!

    @Nikola
    Za tebe, "stručnjače":
    Ne beže Srbi na zapad zato što ga vole, već da prežive. Za veme Slobodana nisu baš tako masovno bežali, i pored sankcija, inflacije... A niko im nije branio, zar ne?
    Sada u ovoj zapadnoj "demokratiji" svi odjednom hoće da beže!
    Kaži pošteno: Da li nam je za ovu situaciju krivo nešto što se desilo pre 17 i više godina, ili nešto skorije?
    Ja sam bolje živeo 99.-te nego danas!

    Neka građani sami kažu kada su bolje živeli, a onda neka, OPET SAMI, procene ko je kriv za to!

    Da se razumemo, UOPŠTE NE BRANIM Slobodana! Bio sam na svim protestima od 92.-ge, lupao u šerpe, duvao u pištaljke, sedeo na "mirnim" protestima, dobijao batine, i šta sve još ne!
    Sada samo mogu da kažem da mi je JAKO žao, i da je to jedini deo života kojeg bih promenio da mogu!
    SVI su posle došli gori, a ja sam im pomogao! Zato žalim, a Slobodan je ipak dobio šta je i zaslužio, samo to je trebalo kod nas da se desi!
    A kad je trebalo braniti otadžbinu, ni jednog trenutka se nisam dvoumio i razmišljao ko mi je komandant. Znao sam zadatak, iako sam bio protiv komandanta.
    Koliko je vas bilo van granica i navijalo za bombardovanje?
  • @Nikola

    24.08.2016 18:01
    Jer ih ovde bombarduju i vode specijalni rat u čitavom spektru istrebljenja.
    Probaj zemljače hleb i mleko u Grčkoj, pa će ti se pogled razbistriti. A to nije zapad.
    Sve ti dobro znaš i bez mene.
    Večno ćemo pamtiti ono što su nam uradili i pobijenu decu. A ti im liži čizme.
    Inače, iz moje generacije se svi vratiše ovamo. Uzeše im pare i dođoše ovamo.
  • rodoljub

    24.08.2016 14:27
    bolji zivot
    To nam je dar od "prijatelja" , koji su nam doneli demonkratiju i sa kojima razvijamo izuzetno prijateljske odnose. Pristalice NATO bombardovanja , uz izgovor da su za to krivi drugi - Milosevic ... i danas su na politickoj sceni, umesto da im se sudi i da budu u zatvoru . Medju njima posebno se izdvajaju Jovanovic, Draskovic i Canak .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija