Svinjsko meso poskupelo za 120, pa pojeftinilo za 10 dinara

Svinjsko meso jeftinije je od danas u trgovinama od 10 do 30 dinara.

U prethodnih mesec dana, takođe, značajno je smanjena i potrošnja mesa, odnosno došlo je do pada prodaje za oko 20 odsto.

Posle julskog potresa na tržištu mesa, kada je preko noći svinjski but sa 400 poskupeo na 520 dinara, ovo je više nego beznačajno pojeftinjenje koje, po mišljenju analitičara, neće bitnije uticati na povećanje potrošnje.

Trgovci, ipak, uveravaju da je ovo pozitivan signal koji ukazuje da će u narednom periodu proizvođači nastaviti da koriguju svoje cenovnike jer je prodaja mesa poslednjih nedelja drastično smanjena. Potrošači su umesto svežeg mesa kupovali jeftinije prerađevine zbog čega je prodaja u mnogim mesarama pala za trećinu.

U Delezu su za Politiku potvrdili da je cena svinjskog mesa u njihovim radnjama od danas niža za deset dinara i da se nadaju da to nije kraj pojeftinjenja.

"Dobavljači od kojih nabavljamo svinjsko meso počeli su da spuštaju cene. I nama je, naravno, u interesu da se cene vrate što bliže nekadašnjem nivou, pre svega zbog drastičnog pada potražnje", rekao je portparol Deleza Nikola Papak.

Cena domaćih tovljenika na velikim farmama i dalje se drži na oko 180 dinara za kilogram žive vage. Stručnjaci ističu da klaničari, čak i u ovim okolnostima, imaju prostora da snize cene za još 50 dinara.

Informacije sa tržišta pokazuju blagu stabilizaciju cena jer je primetan porast broja tovljenih svinja. Tanjug prenosi da su pojedini trgovci odlučili da snize cene u maloprodaji za oko tridesetak dinara. Nenad Budimović iz Privredne komore Srbije (PKS) rekao je za ovu agenciju da trenutna situacija ukazuje na laganu stabilizaciju na tržištu. On je dodao da je građanima svakako bilo skupo da za svinjski file plaćaju 600 dinara po kilogramu i da su, između ostalog, zbog smanjene potrošnje trgovci snizili cene.

"Ipak, ne mogu cene na tržištu da rastu u nedogled”, rekao je Budimović i naveo da se očekuje i da farmeri stave više svinja u tov, što dugoročno može da utiče na stabilizaciju tržišta.

U Industriji mesa "Matijević" navode da je situacija na tržištu i dalje nestabilna, ali da se primećuje blagi porast kada je reč o broju svinja, jer je prethodno došlo do nestašice. Napomenuli su da su u skladu sa situacijom na tržištu, i blagog pada nabavne cene, korigovali cene svinjetine pa u njihovim radnjama kilogram buta sada košta 499 dinara, dok je do pre nekoliko dana cena bila 529 dinara.
 

  • Živan

    26.08.2016 15:18
    Mnogo je apsurdnije da čvarci koštaju 700 do 1.200 dinara kilogram...
  • Orwell Vegan

    26.08.2016 10:10
    Mesozderima za razmisljanje
    Ne bih dalje da sirim raspravu, jer ovde nema rasprave, samo vredjanje. Toliko neukih komentara nisam davno video, a sindrom Malog Perice zamislja svoj svet u sarenim bojama. Samo recenica u kojoj se sa velikom nadmenoscu tvrdi kako je 'Činjenica da najveći procenat organizama spada u svaštojede i mesojede a jako mali procenat u biljojede i još manji procenat pada na same biljke' otkriva neznanje, dok bi neki ovde to nazvali lupetanjem, ludilom, uticajem opojnih sredstava i slicno.
  • Realista

    26.08.2016 07:54
    @Orwell Vegan
    Buraz? Od koga kupujes "salatu"? Daj loma

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija