Da li bi ministarske plate trebalo da budu veće?

Premijer i ministri u Vladi Srbije primaju neuporedivo manje plate od direktora javnih preduzeća i agencija.

Prema najnovijim podacima iz imovinskih karata, mesečna primanja ministara kreću se od 88.000 do 150.000 dinara, s tim da je većina mnogo bliža ovoj prvoj nego drugoj sumi.

Premijer Aleksandar Vučić od ovog mandata prima za gotovo 13.000 manju platu, pa će dobijati 112.024 dinara mesečno. U ministarstvima veću platu od Vučića ima Nebojša Stefanović, dok u javnim preduzećima gotovo svi direktori premašuju taj iznos. Iako su mnogi skloni da pozdrave ovakvu skromnost najviših državnih funkcionera, nije malo ni onih koji to nazivaju demagogijom od koje država nema koristi i smatraju da bi, kao u većini drugih zemalja, ministri trebalo da imaju visoka primanja.

Zoran Stojiljković, politički analitičar, kaže za "Blic" da je odnos ministarskih i direktorskih plata tipična neprimerena demagogija i da bi platama ministri trebalo da budu nagrađeni za svoj rad.

"Ovo je tipična politička demagogija u kojoj ministri rade za hiljadu evra, dok menadžeri i direktori rade za dva do tri puta veće pare. Trebalo bi da se primanja kontrolišu i da se dobro plati ministrima, jer ovaj put vodi do toga da na kraju svako poseban, uspešan i mlad neće prihvatati ministarsku fotelju jer u nekoj privatnoj firmi može primati i do nekoliko puta više", navodi Stojiljković.

Sličnog mišljenja je i Zlatko Minić iz Transparentnosti. Kako kaže, sistem malih ministarskih plata loše je postavljen još 2001. godine, kada su u Vladu dolazili ministri koji su bili finansijski obezbeđeni.

"To je u samom startu postavljeno naopako, jer su najviši organi radili bez nadoknade, a kasnije je bilo nezgodno da se njihova primanja povećaju. Ministri ne treba da se finansiraju iz nekih drugih izvora, već treba da budu plaćeni od države i da za posao koji obavljaju dobijaju adekvatne sume", objašnjava Minić.

S druge strane, analitičar Dragomir Anđelković smatra da bi plate ministara mogle da budu značajno veće, ali tek u narednom periodu kada budžet Srbije bude potpuno stabilan.

"Što se tiče javnih preduzeća, pristalica sam da direktorske plate u njima budu vezane za profit. Tako se vezivanjem za rezultat mogu privući sposobni kadrovi da dođu na njihovo čelo."

Kolike su plate pojedinih ministara i direktora preduzeća?

Sadašnji i bivši ministri prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije, s tim da pojedini ministri još nisu prijavili primanja.

Ivica Dačić - 99.849 dinara

Nebojša Stefanović - 150.000 dinara

Rasim Ljajić - 33.000 + 75.000 dinara od profesure

Jadranka Joksimović - 110.000 dinara

Aleksandar Antić - 89.610 dinara

Dušan Vujović - 96.000 dinara

Zlatibor Lončar - ništa iz budžeta + 88.000 dinara u Kliničkom centru Srbije

Aleksandar Vulin - 100.000 dinara

Mladen Šarčević - 90.000 dinara

Vanja Udovičić - 89.537 dinara

Zoran Đorđević - 91.000 dinara

Direktori

Direktor "Galenike" Nedeljko Pantić - 250.000 dinara

Direktor "Transnafta" Tomislav Basta - 179.852 dinara

Direktor "Koridora Srbije" Dmitar Đurović - 165.995 dinara

Direktor EPS-a Milorad Grčić - 153.911 dinara

Direktor "Železnica" Miroslav Stojčić - 145.289 dinara

Direktor "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak - 212.273 dinara

Direktor Agencije za investicije i stanovanje Luka Petrović - 115.389 dinara

Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Tatjana Babić - 189.756 dinara

Direktorka Nacionalne agencije za regionalni razvoj Vesna Mizdrak - 153.979 dinara

Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović - 159.676 + 2.144.820 dinara iz tri različita izvora

A kolika je prosečna zarada stanovnika Srbije prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, i kolika su realna primanja građana, možete pročitati OVDE.

  • JS

    25.08.2016 21:04
    Ma kakva plata
    Ti politicari imaju tolike beneficije uz svoj polozaj da im veca plata uopste ne treba. A ako bi da se izjednace sa direktorima onda neka smanje direktorima plate. I oni imaju razna primanja sa strane tako da im plata nikada nije ni bila primarni izvor finansija.
  • REŠENJE

    25.08.2016 14:22
    Smanjite plate direktorima na nivo plate ministra i premijera.
    Ne može Jorgovanka da ima šest puta veću platu od premijera!
    Nije logično, jer njena odgovornost nije veća od odgovornosti premijera i ministara već obrnuto!
    Svima plata do120.000 dinara.Ako može premijer da živi sa tolikom platom mogu i oni.
  • ntn

    25.08.2016 12:55
    Jad i beda Srbije
    Upoređivati platu jednog(ma kojeg) našeg ministra sa platom stručnjaka u privatnom preduzeću je glupost!!!
    Ako nema i ne postiže REZULTAT, takav "stručnjak" odmah dobija otkaz, dok ministri nikad ni za šta nisu odgovarali, bave se svim i svačim, a najviše sobom, garderobom, šminkom, doktoratima...
    I, gle čuda, svi su sposobni za sve resore???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija