Strategija zaštite podataka mrtvo slovo na papiru

"Strategija zaštite podataka o ličnosti najbolja je i zabrinjavajuća ilustracija odnosa države Srbije prema ljudskim pravima", ocenio je poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić.

Kako se navodi u saopštenju, iako je Strategija usvojena 2010. godine, državne aktivnosti u toj oblasti se svode na aktivnosti Poverenika, koje ne mogu da nadomeste ono što bi trebalo da rade nadležna ministarstva, Vlada i Skupština Srbije.

Šabić upozorava da je neophodno da se odnos prema Strategiji "korenito promeni", a jedan od prvih koraka mogao bi da bude izrada Akcionog plana za sprovođenje Strategije, na koji se Vlada obavezala još pre šest godina.

"Ni posle šest godina nemamo Akcioni plan, a 'logična' posledica je izostanak niza neophodnih i normativnih akata i aktivnosti", naveo je Poverenik i dodao da je na to upozorila i Evropska komisija. Kako je ocenio, sve to može predstavljati problem prilikom predstojećih pregovora o Poglavlju 23 sa Evropskom unijom, kao i problem sa stanovišta zaštite prava koju država duguje svojim građanima.

  • Ana

    25.08.2016 20:29
    Drzava nas stiti, haha...
    Kakava zastita podataka? Udjite na sajt APR-a, pa cete tamo naci za svaku osobu koja ima firmu, maticni licni btoj koji je dostupan svima. Drzava je najveci dostavljac nasih privatnih podataka apsolutno svakome!
  • Nella

    25.08.2016 20:01
    Opet uopšteno rekla kazala
    Koliko je godina ovaj čovek poverenik i ni jednom nije "uzbunio" javnost za mnoge zakone i uredbe koji direktno krše zakon o zaštiti podataka.
    Tako je dozvolio u tajnosti da prođe zakon o tv pretplati, gde su zbog 150 dinara pokupili sve moguće podatke o građanima, JMBG, adresu, primanja, zaposlenje, br.telefona???
    Sada dozvoljava da prođe predlog zakona o stanovanju gde se takođe ovi podaci prikupljaju???
    Za nesavesne građane postoji policija i izvršitelji.
    I onda se čudimo odakle strankama detalji o građanima i uznemiravanje pred izbore.
  • država

    25.08.2016 14:24
    Država ima generalno takav odnos prema strateškim dokumentima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.