Za reč "seljačino" sudija dobio 200.000 dinara

Sudija visokog saveta sudstva dobio prvostepeni spor protiv penzionisane profesorke zbog uvrede u parku gde je šetala pse.

Verbalni sukob između sudije Ivana Jovičića i penzionerke Mirjane Janković oko psa u parku u Beogradu bio bi samo još jedna razmirica između sugrađana da se nije završio na sudu i da akter nije sudija Visokog saveta sudstva.

Prvi osnovni sud u Beogradu osudio je nedavno 70-ogodišnju gospođu Janković na 40.000 dinara, na šest rata, plus 5.000 sudskih troškova, dok će tužilac naknadu svojih izdataka tražiti u parničnom postupku. Do sada izračunati troškovi premašuju 160.000 dinara. Ukupno, to je oko 200.000 dinara obaveza, a penzija Jankovićeve ne prelazi 25.000.

"Da se zbio incident setila sam se tek kad mi je stigao predlog za mirenje i tužba, u decembru 2014. Bila sam šokirana. Čovek me je tužio jer sam ga navodno izvređala dok sam šetala dva mešanca", kaže Jankovićeva, a prema njenim tvrdnjama šetala je sa prijateljicom koja kada je kuče sa travnjaka istrčala na stazu.

"Na klupi je sedeo par sa detetom i bebom u kolicima. Kad je video mog psa, čovek je uspaničeno počeo da viče i naziva ga džukelom", kaže Jankovićeva.

Jovičićeva priča je, međutim, drugačija. On u tužbi tvrdi da je pas prišao na nebezbednu udaljenost od njegove dece, da bi na kraju gurnuo njušku u kolica s bebom. Takođe tvrdi da je pokušao da dozove vlasnicu, pa je tek onda, pošto nije reagovala, psa nazvao džukelom. Osetio se uvređenim jer ga je, kako navodi, komšinica omalovažila rečenicom: "Iz kog si ti sela, seljače? Vrati se odakle si došao, seljačino!"

Gospođa Janković je sve ovo demantovala. Kaže, niti se pas približio deci, niti ga je ona nazvala "seljačinom". Njen advokat je na sudu pokušao da dokaže nedoslednosti u iskazu bračnog para Jovičić. Sve u svemu, spor je trajao nepune dve godine. Presuđen je u korist sudije i Jankovićeva se žalila.

Sudija Visokog saveta sudstva dodaje da mu nije cilj da uzme bilo kome novac, pogotovo jednom penzioneru, ali da ima pravo na zaštitu od brutalnosti:

"Da je bilo kako stupila u kontakt sa mnom i izvinila se, sve bi bilo u redu. Ali takvu brutalnost u ophođenju nisam doživeo. Izvređala me je kao poslednjeg bednika. I moji roditelji su prosvetni radnici, i da se moja majka tako ophodi, odrekao bih je se. Moje dete se treslo od straha zbog njenog psa, koga nije vodila na primeren način. Odrastao sam uz životinje, ali nikad neću pristati da nam kučići budu važniji od dece", rekao je Jovičić.

Dragan Nikolić, advokat Mirjane Janković, kaže da ona ni po koju cenu neće platiti kaznu i da će radije ići u zatvor.

  • Ponosni ološNS

    28.08.2016 08:29
    Sudijo, da pitam...
    Sudija Visokog saveta ekspres dobija proces, bez velikog izvođenja dokaza" Sudijo, da li vam je možda poznato da 9. septembra nastupa zastarelost u slučaju smrti Jelice Radović u klinici "Decedra"? Gde je Visoki savet, gde su sudije, gde je moral - deset godina bez rešenja smrti devojke? I kako odrediste baš 200.000 din. kao sumu koja će ublažiti vaš "duševni bol"? Namerno pišem "vas" malim slovom. Veliko slovo treba zaslužiti.
  • Aca

    28.08.2016 07:23
    ugled
    Pas mora biti uz vlasnika i na dovoljnoj i bezbednoj udaljenosti od drugih lica,tacka.
    Sve ostalo vodi vlasnika u problem,siguran sam da gospodin nije reagovao bez razloga i da bi on prihvatio izvinjinje, kojeg nije ni bilo.Ocigledno je posredi bezobrazluk i drskost.Sreca njena sto je imala sukob sa kulturnim covekom,nism siguran kako bi se provela se nekim drugim a ona neka o tome razmisli.
  • sramotno

    28.08.2016 06:16
    za sve
    sto ste stali na stranu penzionerke.nezavisno ko se cime bavi u zivotu,cinjenica je da je setala sa psima po parku i da je dozvolila da pridju blizu bebi i detetu!ja sa majka i uzasavala sam se svih pasa koji prilaze ili prolaze vrlo blizu moje dece.ljudi su bahati i vicu kako "nece kuca" a kuca ti skoro dahce detetu u lice.ja sam ih odmah terala,i sad bih.s te strane,porodici s decom puna podrska,a gospodji nula za ponasanje. druga je stvar ocigledna nekultura i prostakluk obe strane, a treca stvar je kako se to zavrsilo po gospodju.ne zalim je-ako ne zna da pazi na pse-naucila je lekciju. za ovo drugog-da nije sudija-ne bi je ni tuzio ii svi komentari stoje u potpunosti. u svakom slucaju-slika i prilika srbije!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.