Na jesen moguća nestašica lekova?

Nestašica lekova u bolnicama, pre svega, citostatika "etopsida" i antibiotika "vankomicina", koji se koristi kada su drugi antibiotici nemoćni u borbi sa otpornim bakterijama, zabrinula je mnoge građane navikle da ovi pojedinačni deficiti lekova budu najava većih poremećaja u snabdevanju.

Objašnjenja da zbog tendera kasni isporuka određenog leka ili da je proizvođač isporučio manje od ugovorenih količina, nekada su alarmna lampica da predstoje nestašice.

Ipak, nadležni u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje u pisanom odgovoru Politici tvrde da "ne očekuje nikakve probleme u snabdevanju zdravstvenih ustanova".

Tvrde da su sa dobavljačima lekova potpisani "novi okvirni sporazumi, koji obezbeđuju kontinuitet u snabdevanju zdravstvenih ustanova neophodnim lekovima".

Novina u ovoj proceduri da su još dodatno direktno zaključeni i sporazumi po kojima su se i nosioci dozvole za lek obavezali da će garantovati kontinuitet u snabdevanju.

To očigledno nije sprečilo trenutnu nestašicu citostatika "etoposida", koji se koristi kod velikog broja obolelih od raka.

Prethodnih dana mnogi oboleli su ovaj lek kupovali sami da ne bi prekidali hemoterapiju, a to će se nastaviti i narednih dana, jer prema objašnjenjima iz Ministarstva zdravlja i Republičkog fonda, ovaj lek će u Srbiju stići naredne nedelje. Da bi stigao i do pacijenata mora da prođe proceduru u Nacionalnoj agenciji za lekove. Opširnije OVDE.
 

  • XY

    30.08.2016 07:54
    RFZO nas laze
    Slucajno radim u bolnickom sektoru pa znam... Potpisani su okvirni sporazumi dobavljaca sa rfzo, ali rfzo nije dalje poslao instrukcije ustanovama za zakljucenje pojedinacnih ugovora sa dobavljacima. Sto znaci, da ustanove te lekove (a i mnoge druge) nemaju!
  • Ns

    29.08.2016 23:36
    Dobro je da imamo novog sposobnijeg ministra. Ups! Nemamo...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.