Kostić: SANU nije tu da ponavlja šta vlast misli

Srpska akademija nauka i umetnosti stoji na raspolaganju svakoj dobronamernoj srpskoj vlasti da kaže šta o nečemu misli, ali ne da ponavlja ono što vlast misli, izjavio je predsednik SANU Vladimir Kostić.

"Iskreno govoreći, od nas se to do sada nije ni tražilo", rekao je on u intervjuu za "Blic".

On je dodao da Srbiji nema napretka ukoliko ne počnemo da razmišljamo različito, ukoliko ne budemo jedni drugima oponirali i diskutovali o različitim stvarima, već insistiramo na "toj sabornosti u kojoj će nam sabornost doneti neko drugi, a mi kao papagaji ponavljati mantre".

"Kao čovek koji je uvek bio opoziciono nastrojen, duboko verujem da Srbija nije najgora zemlja na svetu. Moja generacija upropastila je mlađe kreirajući estetiku beznađa da ovde života nema. Ima ga, živi se", istakao je Kostić.

On primećuje da smo izgubili etiku rada i osećaj da se od rada može živeti. "Moramo se vratiti radu kao jedinoj mogućoj osnovi iz koje će poteći nešto što bi trebalo da bude nova Srbija", rekao je Kostić.

On ocenjuje da je situacija u srpskom društvu veoma teška. "Srbija je decenijama varana i napadana, kako iznutra, tako i spolja. Iako se često može čuti da smo primitivan i dozlaboga neprosvećen narod, u izvesnim istorijskim okolnostima upravo narod je pokazivao mnogo više bistrine nego njegova elita. Ja se još uvek nadam da će on tu bistrinu naći. Teško je, trebaće nam ogroman napor da krenemo napred, ali nisam pesimista", rekao je predsednik SANU.

  • Sremcina

    01.09.2016 13:24
    Samo fali Cosic!
    Ima donekle istine u govoru doticnog ali mi nije jasno zasto su se bas sada oglasis kada su sve ove godine bili instrument sirenja mrznje i stvaranje mitoloske srBske nacije u sluzbi politicara?!?!

  • Predragg

    31.08.2016 11:42
    Lepo je sto barem neko iz SANU promislja svojom glavom i pocinje da se budi,te shvaca svoju obavezu i ulogu predvodnika drustva i kreatora vizije buducnosti. Srbija ima tek 10% fakultetski obrazovanih i dok smo na civilizacijskom zacelju (obrazovanost je jedno od merila),stvari se nece menjati na bolje a manipulatori i nova"elita"(sa raznih MegaDens fakulteta),uz Crkvu ,drzace Srbiju u Zoni Sumraka,nespremnu da nadje svoje mesto u modernom svetu,paralelno odrzavajuci mulj ,nudeci ropsku ,gotovo besplatnu radnu snagu u predorju Evrope. I za sve ce,ponovo,biti krive Velike Sile,Vatikan i Amebe
  • Akademac

    31.08.2016 10:07
    Ko to tao ćuti
    To što SANU ne ponavlja šta vlast misli, nije nikakav plus jer na sve ĆUTI, a ćutanje je odobravanje. Nemojte ponavljati šta vlast misli već RECITE šta članovi SANU MISLE.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija